I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Vežbe disanja za smanjenje stresa

Koliko često ste pod stresom? Previše posla, obaveza, pritisci sa različitih strana, stres raste i vi ste toga svesni, ali jednostavno ne možete naći tih sat, dva za trening, bioskop ili izlazak sa društvom koji bi vam, kako svi oko vas kažu, pomogao da se opustite. Ali, da li možete da izdvojite 10 minuta?

Kontrolisano disanje uspostavlja ravnotežu između uma i tela, snižava krvni pritisak, dovodi do relaksacije i pomaže nam da smanjimo nivo stresa. Disanje vam neće oduzeti dodatno vreme, mislim, svakako to već radite 24 časa, samo na 10 min obratite pažnju kako to radite, a korist će biti i veća nego što možda očekujete.

1. Ujednačeno disanje

Veliki broj nas teži nekom vidu balansa u životu, pa zašto ne početi sa disanjem. Udahnite i brojte do 4, izdahnite i brojte do 4. Udišite i izdišite na nos. Vrlo jednostavno, zar ne? Kada ovo uvežbate, možete povećati dužinu trajanja udisaja i izdisaja, prvo na 6, zatim na 8.

I Taxi Zrenjanin

Kada najbolje deluje? Bilo kad i bilo gde. Možete ga izvoditi čak i dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

2. Disanje stomakom

Postoje dve vrste disanja: disanje grudima i disanje stomakom. Disanje grudima je plitko i brzo i samim tim ubrzava rad organizma. Kada treniramo, najčešće dišemo grudima. Probajte. Stavite ruku na grudi i dišite. Osetite kako se grudni koš podiže i spušta. Kada smo uznemireni mi dišemo grudima, plitko i ubrzano i deluje nam kao da nemamo dovoljno vazduha, a zapravo, imamo ga i previše. Ono što zaboravljamo jeste da izdahnemo. Sada stavite ruku na stomak. Kada udišemo stomak izbacujemo, a kako izdišemo stomak uvlačimo unutra. Disanje stomakom je duboko, umiruje organizam i pomaže nam da se opustimo.

Kada najbolje deluje? Pre bilo kog stresnog događaja.

3. Dah vatre

Dah vatre se odnosi na snažno i brzo disanje. Udahnite duboko na nos i zatim izdišite kroz nos brzo i naglo. Udisaji će se odvijati automatski. Polako ubrzavajte ritam disanja, 2-3 izdisaja u sekundi. Izdahnite oko 30-ak puta, napravite pauzu, udahnite duboko i zatim sve ponovite 2 do 3 puta.

Kada najbolje deluje? Kada je vreme da se razbudite ili oraspoložite. Dah vatre pomaže da se oslobodite ustajale energije i razbudite vaš mozak. Dah vatre podiže energiju i aktivira vaš organizam i na ovaj način se bori sa stresom pod kojim se možda nalazite

Piše dipl. psiholog Sloboda Katanić, REBT psihoterapeut pod supervizijom

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh