I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Velika očekivanja od projekta „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja“

Projekat „Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja“ jedan je od 17 odobrenih koji će dobiti bespovratna sredstva u okviru programa „Socijalno ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji“ , koji se finansira iz IPA fonda Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.

Podnosilac ovog projekta je Regionalni centar za razvoj Banata sa sedištem u Zrenjaninu, čija se direktorka Irena Živković obratila medijima u Gradskom press centru. Pored Živkovićeve, novinarima se obratio i zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić ispred Gradske uprave koja je podržala projekat.

edukativni-centar

 Obraćanje medijima u Gradskom press centru

PerSu marketi

Projekat će biti realizovan kroz partnerstvo sa devet institucija – Pokrajinskim sekretarijatom za zapošljavanje i ravnopravnost polova, opštinama Kovačica i Novi Bečej, Gradom Zrenjaninom, Regionalnim privrednim komorama Pančeva i Zrenjanina, Visokom školom strukovnih studija Zrenjanin, Edukativnim centrom Zrenjanin i Edukativnim centrom za obuke u profesionalnim i radnim veštinama iz Novog sada. Pored podrške institucija i centara, direktni korisnici projekta biće ZREPOK i HIP Petrohemija Pančevo.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Centralna aktivnost jeste osnivanje Regionalnog edukativnog centra Banat, kroz koji će se usklađivati potrebe privrede sa obrazovanjem nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Dugoročno delovanje trebalo bi da utiče na smanjenje nezaposlenosti, a kako je medijima rečeno, centar će se baviti i programima koji su inditifikovani za potrebe Banata u oblasti poljoprivrede, hemijske industrije , zaštite životne sredine i turizma. Kroz ove obuke prolaziće nezaposlena lica koja će stečenim znanjima i kvalifikacijama lakše dolaziti do zapošljavanja. Predviđeni su programi za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju zaposlenih.

nezaposlenost

 Veliki broj nezaposlenih čeka svoju šansu

Akcenat rada Edukativnog centra Banat biće i na poljoprivredi i poljoprivrednim gazdinstvima. Namera je da se njima pruži prilika da kontinuirano stiču znanje i budu informisani o mogućnostima za dobijanje sredstava iz domaćih i međunarodnih fondova. Projektom je zamišljeno da 60 lica prođe stručnu praksu u odabranim preduzećima, a da se oni koji se pokažu najboljima, i zaposle.

Objekat u kom će se formirati Edukativni centar Banat, obezbedio je Grad Zrenjanin, podržavši projekat na taj način. Radi se o nekadašnjem objektu „Sosine kujne“ u ulici Dr Kornela Radulovića (bivšoj Prvoj proleterskoj), gde će biti renovirano oko 500 kvadrata prostora.

“ U naš grad kroz ovaj projekat stiže dosta novca koji ne moramo da vraćamo, i to je jako važna činjenica. Znamo da na evidenciji za nezaposlene imamo preko 10.000 Zrenjaninaca, a u regionu ukupno 19.000 što je zabrinjavajući podatak. Ovo je sjajan način da edukujemo naše nezaposlene sugrađane, naučimo ih kako da dođu do sredstava, da ih pravilno upotrebe i kako da te firme, koje oni budu pokrenuli, žive i rade“, rekao je Janjić.

zrenjanin panorama

Ukupna vrednost projekta iznosi 225.000 evra, a deo će biti usmeren na rekonstrukciju i opremanje Regionalnog dukativnog centra. najsavremenijom opremom. Projektom je obuhvaćeno ukupno 650 lica, a uz podršku grada i partnera, moguće je da on bude nastavljen i nakon tog broja. Edukativni centar Banat okupljaće eksperte, naučnike profesore koji će obučavati nezaposlena lica kojima je potrebna prekvalifikacija ili dokvalifikacija za rad kod određenog investitora“, rekla je Živkovićeva.

Adaptacija prostora počinje u septembru, a otvaranje centra očekuje se u martu. Projekat će trajati 18 meseci, polaznici će biti birani po konkursu i biće im obezbeđena plaćena stručna praksa.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh