I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Važne tačke za funkcionisanje grada pred gradskim većnicima

Obiman dnevni red obeležio je današnju sednicu Gradskog veća, a po oceni gradonačelnika Čedomira Janjića, koji je sednicom predsedavao, bila je sadržajna, sa značajnim tačkama za funkcionisanje Grada i javnih preduzeća.


– Posebno je značajna odluka o izdavanju, zakupu i prodaji gradskog građevinskog zemljišta, sigurno je značajan dokumet za grad kojim se tačno precizira kako i na koji način se može doći u vlasništvo, ili zakupiti zemljište u svojini grada. Mislimo da je to dobro i za fizička lica koja žele da kupe placeve u našem građevinskom reonu, kako bi pravili stambene objekte, ali sam siguran da će ovim, jasnim definisanjem, biti mnogo lakše potencijalnim investitorima da vide da dolaze u dobro uređenu sredinu, gde je sve na papiru i gde nema improvizacije – rekao je gradonačelnik Janjić.

On je kazao i da su danas usvojene tačke koje su se ticale prenosa prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini Grada na javne ustanove, mesne zajednice i preduzeća.

– Ovim sređivanjem papirologije praktično dolazimo u posed imovine, tako da državnu imovinu i imovinu u vlasništvu grada prenosimo korisnicima, u današnjem slučaju Apoteku Zrenjanin, a do sada smo mi bili vlasnici imovine. Na ovaj način želimo da se oni brinu o tome na domaćinski način, kao što i očekujemo da će biti. Naravno, sva imovina, naročito seoskih mesnih zajednica biće im preneta na korišćenje, a oni će se o toj imovini brinuti, ali i ubirati rentu, ukoliko se ona rentira – objasnio je gradonačelnik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Pored toga, članovi Gradskog veća usvojili su danas i Predlog Odluke o ustanovljenju praznika grada, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina grada Zrenjanina, kao i Predlog Odluke o manifestacijama od posebnog značaja za grad Zrenjanin.

Među usvojenim predlozima bii su i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o određivanju prostora za javni skup građana i Predlog Odluke o određivanju prostora na teritoriji grada Zrenjanina na kojem nije dozvoljeno javno okupljanje, a po rečima izvestioca, Igora Virijevića, javno okupljanje nije dozvoljeno oko objekata zdravstvenih ustanova, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, objekata Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova, objekata vodosnabdevanja, kao i u zoni zaštite izvorišta vodosnabdevanja.

Gradsko veće usvojilo je i predloge odluka o parkiranju vozila i o izmenama Odluke o pijacama, s obzirom da preduzeće od 1. decembra 2016. godine ne funkcioniše kao indirektni budžetski korisnik, već svoje poslovanje bazira na tržišnoj orijentaciji. U praksi to znači da prihodi od parkiranja vozila i naplate pijačnih usluga više ne spadaju u lokalnu komunalnu taksu, već je to cena komunalne usluge, te će se na drugi način i naplaćivati nenaplaćena potraživanja koja su do sada spadala u poreski dug korisnika usluge.

Deo tačaka usvojen je radi usklađivanja postojećih odluka sa novim zakonskim odredbama.

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh