I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Vasilije Kovačev : Jedinstveni stilovi oblačenja su u manjini

Poznati srpski dizajner Vasilije Kovačev priprema novu kolekciju „Bašta iluzija“ za jesen – zimu 2013/14 u kojoj će dominirati vuneni modeli, karirani materijali i čipka. U intervjuu za I love Zrenjanin, Zrenjaninac koji svoje modele tradicionalno izlaže na prestižnoj nedelji mode „Fashion selection“, priča o stilu Zrenjaninki, ponudi za izgradnju unikatnog stila i „second handu“ kao dobrom izboru. Kovačev pravi vešto poređenje oblačenja Srpkinje sa ženama u regionu i kaže da „bez obzira na ponudu, svako može da izgradi svoj stil ako se potrudi“.

I love Zrenjanin : Kako je sve počelo – od želje do poznatog srpskog dizajnera?

Vasilije Kovačev : Nije bilo nekog „zvaničnog“ početka. Osećaj da ću se baviti modom bio je u meni i pre svesnosti kako se zovem, pa je tim nekom tokom i išao moj upis u Srednju dizajnersku/umetničku školu u Novom Sadu, a zatim i Fakultet primenjenih umetnosti, odsek Kostim u Beogradu.

vasilije

PerSu marketi

Kovačev nakon jedne od revija na beogradskom „Fashion selectionu“

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

I love Zrenjanin : Doprinos rodnom gradu Zrenjaninu dajete  edukovanjem mladih kadrova na Tehničkom fakultet „Mihajlo Pupin“ u ulozi vanrednog profesora dizajna. Da li u aktuelnim generacijama ima potencijala ?

Vasilije Kovačev : Radim punih 10 godina u prosveti, najpre je to bilo 5 godina u Novom Sadu u srednjoj umetničkoj školi, a poslednjih 5 godina u predajem na Tehničkom fakultetu ,,Mihajlo Pupin,, u Zrenjaninu na smeru Odevne tehnologije, gde vodim dizajnersku grupu predmeta. Među mladim generacijama ima potencijala. Ne bih mogao reći da je to u nekom velikom broju, ali ih ima, i to daje nadu u bolje, lepše i modernije sutra.

I love Zrenjanin : Šta Vas inspiriše da stvarate ?

Vasilije Kovačev : Inspiracija je u meni, i ne bih mogao reći šta me posebno inspiriše, ali bih mogao da svedem da je „u korenu“ moje inspiracije nacionalni srpski kostim i određene stilske epohe predstavljene u viziji budućnosti.

I love Zrenjanin : Koju poruku želite da pošaljete kroz svoje kreacije?

Vasilije Kovačev : Poruka koju šaljem modelima koje kreiram bila bi – Budite svoji sa stilom, lepo obučeni, drugačiji od drugih.

I love Zrenjanin : Šta je za sezonu jesen 2013 „must have“?

Vasilije Kovačev : U sezoni jesen – zima 2013/2014 na prvom mestu su karirane tkanine, zatim tvid i uvek neizbežna koža.

VK 05a

Karirani materijali kao preporuka za jesen-zimu 2013/14

I love Zrenjanin : Da li je vreme da neke trendove izbacimo, poput cipela sa platformama, pepluma, odnosno volana oko struka?

Vasilije Kovačev : Neki trendovi u Srbiji traju mnogo duže nego što je to poželjno. Ono što je trend automatski prelazi u „demode“ kada prođe sezona.

I love Zrenjanin : Second hand brendirana garderoba postala je hit poslednjih godina, kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Vasilije Kovačev : Ja glasam za Secend hand jer se zaista može pronaći svašta – kvalitetno i zanimljivo, moderno i pritom jeftino.

I love Zrenjanin : Stil Srpkinje ako pogledamo region – zemlje bivše Jugoslavije i njihove stanovnice ?

Vasilije Kovačev : Na prvom mestu po stilu su svakako Hrvatice, koje su obučene u stilu „manje je više“, veoma kvalitetno, sa ukusom i bez preteranog naglašavanja telesnih atributa, za razliku od Srpkinja koje su daleko zgodnije i lepše, ali su obučene daleko provokativnije. S druge strane, u kakvim uslovima živimo – Srpkinjama „svaka čast“ za stil. Znaju da „ni od čega“ naprave da izgledaju zanimljivo. Ostale zemlje ne bih komentarisao iz razloga što nisu merodavne.

VK 01a

Jedan od modela iz nove kolekcije „Bašta iluzija“

I love Zrenjanin : Kako biste ocenili oblačenje Zrenjaninki? Imaju li dobru ponudu u gradu da bi mogle da izgrade unikatni stil?

Vasilije Kovačev : Prilično jednolično i monotono, pa i jeftino, što opet ima veze sa mogućnostima u zemlji u kojoj živimo. Ima i izuzetaka, žena koje se razlikuju od ostalih. Zrenjaninke generalno nemaju neku ponudu u gradu, ali opet ako se neko potrudi – može da napravi neki svoj stil. Po mom mišljenju, ovde je veći problem malograđanština i važi mišljenje  „da se samo ne ističem iz sredine“. Ima mladih devojka koje pokušavaju da budu zanimljive i drugačije, ali kada se prošetate gradom – one su u velikoj manjini.

I love Zrenjanin : Da li pripremate novu kolekciju i šta će je karakterisati?

Vasilije Kovačev : Kod mene je uvek radno, pa čak i kad nije fizički – uvek razmišljam na tu temu. Pripremam novu kolekciju pod nazivom ,,Bašta iluzija,, za sezonu jesen-zima. Kolekcija je manja, i sačinjena od unikatnih modela, haljina, sukanja, bluza… Preovladavaju vuneni materijali različite teksture – ima kariranih tkanina, čipke, i sve je u bojama jeseni. Jedna veoma skulpturalna i glamurozna kolekcija, kaže Kovačev za I love Zrenjanin.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh