I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

„Vasertehnik“: Odšteta za raskid ugovora teška milione evra

Nemačka kompanija Vasertehnik (Wassertehnick- WTE) iznenađena je najavama lokalne samouprave u Zrenjaninu da će na današnjoj sednici Skupštine Grada Zrenjanina doći do razmatranja predloga o raskidu ugovora o izgradnji fabrike za vodu. U obraćanju medijima, predstavnici Vasertehnika kažu da su naročito iznenađeni činjenicom da ovakva najava dolazi samo dva dana nakon njihovog uspešnog sastanka sa direktorom „Vodovoda i kanalizacije“ Gorana Tajdića na kome je „postignuta saglasnost o neophodnosti ovakvog projekta i prevazilaženju eventualnih prepreka u njegovoj realizaciji“.

Centar-Zrenjanin
Predstavnici Vasertehnika demantuju navode zbog kojih bi moglo doći do raskida ugovora. Portal I love Zrenjanin prenosi saopštenje u celosti:

„U jučerašnjem izjavama iznete su netačne tvrdnje u vezi sa našim poslovanjem u Srbiji, finansijskim garancijama i usaglašavanjem domaćih i regulativa EU o kvalitetu vode. WTE je do sada ispunio sve obaveze iz ugovora potpisanog pre dve godine, pa bi odšteta za njegovo raskidanje, koja se meri u milionima evra, pala na teret grada Zrenjanina, a time i na sve njegove građane“, istakao je Jorg Koering, tehnički direktor WTE.

Kada je reč o državnim garancijama za sprovođenje ovog projekta, iz WTE podsećaju da su one postojale, ali da su zbog neažurnosti lokalnih organa vlasti istekle. Nemačka kompanija je na pilot-projektu već testirala rešenja koja bi bila primenjena u budućoj fabrici, a osnovana je i lokalna projektna kancelarija, kao što je zahtevano u Ugovoru. Ugovor ostavlja mogućnost da se primeni finansijski model koji je najpovoljniji za Grad Zrenjanin, što je potvrđeno i na poslednjem sastanku sa gospodinom Tajdićem. Direktor Vodovoda je tada naglasio i da se očekuje podrška Republike Srbije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Pozivanje na srpske standarde o kvalitetu vode, koji su rigorozniji nego u EU, takođe ne može da bude razlog za raskid ugovora, jer prema informacijama iz Udruženja vodovoda Srbije, usklađivanje srpskih i evropskih parametara o kvalitetu vode je već u proceduri u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

Zrenjaninci već čitavu deceniju ne smeju da piju vodu iz česme, zbog povećanog sadržaja arsena. Vrednost postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu je 25,6 miliona evra. „Vodovod“ bi taj iznos otplatio tek nakon puštanja fabrike u pogon.

U međuvremenu, WTE bi finansirao izgradnju postrojenja iz sopstvenih sredstava. Kapacitet fabrike bio bi 300 litara u sekundi, a kao što je naglašeno na poslednjem sastanku sa predstavnicima Vodovoda, sa izgradnjom fabrike moglo bi da se krene već u julu ove godine, a postrojenje bi bilo gotovo krajem sledeće godine. Pijaću vodu proizvedenu po standardima koji su predviđeni za Zrenjanin već pije više od 500 miliona ljudi u 28 evropskih zemalja“, navodi se u današnjem saopštenju nemačke kompanije Vasertehnik.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh