I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Varoške vinjete: Po meri grada

Iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog

Na dan 17. maja 1868. godine, uz zvuke orkestra i u prisustvu velikog broja građana, postavljen je krst na Katoličkoj crkvi, čime su okončani obimni četvorogodišnji radovi na njenoj izgradnji.

varoske-vinjete-zrenjanin

Nova crkva, zaštitnika svetog Ivana Nepomuka, podignuta je na mestu stogodišnje stare crkve, razgrađene zbog popuštanja temelja. Projektant nove crkve, u neoromanskom stilu, bio je gradski inženjer Stevan Đorđević. Unutrašnje zidove freskama velikih dimenzija s biblijskim motivima oslikao je, na osnovu radova francuskog grafičara Gistava Dorea, Bečkerečanin Jožef Gojgner. Gojgner je, kao tipičan „gradski slikar“, poznat i po drugim sličnim umetničkim poduhvatima – unutrašnjem dekorisanju Barokne sale Gradska kuće, Gimnazijske crkve, Rimokatoličke crkve u Ečki.

I Taxi Zrenjanin

Orgulje u crkvi nastale su u čuvenoj radionici Vegenštajn Lipota i sinova iz Temišvara, 1907. godine. Nakon Prvog svetskog rata, tačnije 1923. godine, župna crkva u Bečkereku postaje glavni hram (prokatedrala), utemeljenjem Banatske apostolske administracije. Godine 1986. ova administracija podignuta je na rang biskupije, a glavna crkva u regionu – dakle, župna crkva u Zrenjaninu – postala je katedrala. Ovakva njena odrednica među Zrenjanincima je i najčešće prisutna.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Okrenuta ka centralnom trgu, katedrala već 140 godina pomno posmatra sva najvažnija varoška zbivanja. Zvuk njenih zvona, u vreme kada su postavljena, bio je čujan do svih delova tadašnjeg Bečkereka – crkva je građena po meri grada i njegovih žitelja. Otkucaji sata s tornja, do danas, svakih petnaest minuta, prepoznatljivo i glasno prateživotnu prolaznost ljudi ovde nastanjenih. I njihove su oči, zatečene na trgu, ka ovom brojčaniku često uprte – kao skromnom, sopstvenom, neumornom vremenskom putokazu…

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh