I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Varoške vinjete: Svetli grobovi

Najstarije gradsko groblje, Gradnuličko, obrazovano je u drugoj polovini XVIII veka. Početkom XIX veka formirano je i Rimokatoličko, a potom i ostala četiri varoška groblja – pravoslavno, Tomaševačko, Reformatsko i Jevrejsko.

Na prostoru Mužlje su Rimokatoličko i groblje optanata na salašu, dok je poslednjih godina u funkciji i Novo groblje, na ulazu u Zrenjanin, iz pravca Beograda.

svetli-grobovi

Kuća u kojoj je živeo Konstantin Danil, kod kog je učio slikarstvo Đura Jakšić

Sva groblja, osim Novog, nekada su se nalazila na gradskoj periferiji. Širenjem varoši, ona su postala njen sastavni deo, pa je značaj održavanja groblja tim postao još veći. To su mesta kojima se neminovno prilazi s pijetetom, a svetli grobovi, baš kao u Zmajevoj pesmi, znače i prošlost ovog grada, svih njegovih žitelja, i putokaz onima koji će tek doći.

PerSu marketi

Najviše naših znamenitih sugrađana svoj večni mir pronašlo je na Tomaševačkom groblju. između ostalih i Aleksandar Sekulić, dr Vasa Savić, Todor Manojlović, Nestor Dimitrijević, dr Slavko Kamenković.. Na Rimokatoličkom groblju počivaju velikani Konstantin Danil, Tiivadar Vanjek, Gustav Lauka… Mnogi inadgrobni spomenici na ovom groblju su i umetnički vredna dela. Svaki grob priča je o najmanje jednom životu, ali i bezbroj drugih, znanih i manje znanih, koje je ljudsko trajanje isprepletalo nerazmrsivim nitima. Na zrenjaninskim grobljima kao, uostalom, i na bilo kojim, i razmišlja se, i ćuti, i seća…

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
svetli-grobovi1

Grob književnika Gustava Lauke

Svetli grobovi…“Gde ja stadoh – ti ćeš poći. Što ne mogoh – ti ćeš moći. Što ja počeh – ti produži. Još smo dužni – ti oduži…“

Odlomak iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh