I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Varoške vinjete: Prva kuća varoši

Ponos Zrenjanina, monumentalno zdanje Gradske kuće, svoj današnji izgled dobilo je januara 1888. godine.

zrenjanin

Koje detalje na zgradi revnosni posmatrač najpre zapaža? Da li dvorišnu fasadu, ili onu s trga? Da li obojen emajlirani crep, ili vitraže kraj simetričnog, dvokrakog stepeništa? Možda su to tri barokna tornja, možda jedinstveni Pantelićev sat iz 1902. godine, čiji mehanizam istovremeno pokreće čak četiri brojčanika…

Posebnu umetničku vrednost svakako imaju vitraži u holu. Levo od ulaza je rad koji personifikuje „Mudrost“ sa grbom barona Nikolića iz Rudne, u uglu vitraža. Središnji vitraž je Pravda sa grbom kneginje San Marko, odnosno Mileve Nako iz Čanada, dok vitraž s desne strane personifikuje Moć – uz grb grofa Karačonija iz Beodre. Ovi su vitraži urađeni u znak zahvalnosti plemstvu koje je finansiralo obnovu zgrade, nakon požara 1902. godine, i upravo grbovi plemićkih porodica našli su mesto na vitražima. Vitraži su oštećeni prilikom nezapamćenog nevremena 2003. godine, i potom restaurirani u somborskom ateljeu „Stanišić“.

I Taxi Zrenjanin

Gipsane radove u Svečanoj sali Gradske kuće izveo je Bečkerečanin Jožef Gojgner. Za zgradu su vezane i druge zanimljivosti – u njoj je 1895. godine instalirana prva električna centrala u Bečkereku, u vreme kada grad još nije poznavao blagodeti električne energije. Posedovala je i sopstveno centralno grejanje (čiji je deo u funkciji do današnjih dana), i u vreme kada je podignuta, bila je najmodernija zgrada u južnoj Ugarskoj, uključujući i Temišvar.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izgrađena 1816. godine kao županijska zgrada, za potrebe administracije Torontalske županije, čije je sedište bilo u beččkereku, po nacrtima Jožefa Fišera, a dograđena i rekonstruisana 1888. godine po projektima peštanskih arhitekata Partoša i Lehnera, Gradska kuća pulsira u ritmu varoši i njenih žitelja, prateći ih kako u dobrim, tako i u onim drugim vremenima. Menjaju se i vremena, i grad, i ljudi. Čini se da je samo ovo raskošno zdanje ostalo isto, da ga neće i ne smeju promeniti ni godine, ni blagostanja, ni svi naši nespokoji…

Iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh