I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Varoške vinjete: Krivine

Krivudavi putevi usred ravnice nisu retkost. Mada mi njihovo postojanje nikad nije bilo sasvim objašnjivo i logično, kretao sam se njima linijom manjeg otpora, ne razmišljajući previše o uzrocima i razlozima tako trasiranih magistrala.

U samom gradu, međutim, krivudave saobraćajnice izazivaju sasvim drugačije reakcije, jer smo na njima gotovo svakodnevno. Ulice šireg gradskog jezgra formirane su u današnjem obliku nakon velikog požara 1807. godine. Nepravilna saobraćajna regulacija posledica je čestih i urbanističkih intervencija, uspešnih i manje uspešnih, na nasleđenom, krajnje heterogenom varoškom tkivu. Otuda i brojne krivine, koje mnogima narušavaju ustaljenu predstavu o pravilnoj strukturi ulica jednog ravničarskog naselja.

„Najčuvenije“ krivine poznate su nam – „vodeća“ među njima je verovatno, ona trostruka na mužljanskom putu, iz pravca bolnice. Ne zaostaju ni dvostruke na Duvanici, ispred naselja „Ruža Šulman“, u Sarajevskoj ulici, a među ozačima „omiljene“ su i pri kraju Prvomajske ulice, kod starih „Šinvozovih“ pogona, n apočetku Ulice 9. januara na Bagljašu, ispred ulaza u Šećeranu, ispod oba nadvožnjaka… Poslednja u nizu nalazi se, odnedavno, u Tamiškoj ulici, na novom putu za naselja „Berbersko“ i „Putnikovo“, čije promašivanje vodi vozače pravo u – Begej.

PerSu marketi

S krivinama je slično i u životu. Ne savladaju li se, ništa od pravih puteva i velikih brzina. Umeće kretanja kroz prepreke dragoceno je koliko i čist vazduh ili dobro zdravlje. Sazdano u svakom novom svitanju, vodi nas kroz dane, mesee i godine, do svih budućih htenja…

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh