I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Varoške apoteke

Tradicija farmacije u Zrenjaninu duga je. Prva varoška apoteka, u narodu poznata kao „Vagijeva“, osnovana je još 1784. godine.

Tridesetak godina potom osniva se „Kelnerova“ ili „Cikajlova“ apoteka, a od 1867. postoji apoteka „Mencer“, kasnije poznata kao „Halmoševa“, ili apoteka kod „Krune“. Na Trgu slobode, na mestu današnjeg Vodotornja, 1914. godine počela je s radom čuvena „Moljčeva“ apoteka, vlasnika Milivoja Moljca, pod zvaničnim nazivom „Apoteka kod Svetog Jovana“. Postojala je punih 50 godina.

Današnja Centralna apoteka osnovana je 1962. godine, da bi nakon tri godine počela sa vršenjem danonoćne službe. U vremenu sadašnjem, tradiciju dopunjavaju i nastavljaju brojne apoteke i veledrogerije, što u državnom, što u privatnom sektoru.

Fordomanija

APOTEKARKE NAJMANJE KRIVE

Ono što varoškim apotekama daje dušu, što oplemenjuje i krasi često hladne i odbojne prostore u kojima su smeštene, često su vedrina i mali, skriveni znaci pažnje, poklonjeni od apotekarki, u trenucima dok pružaju lek pacijentu. Apotekarke ili apotekarice, svejedno, takvom se nazivu neće protiviti, mnogo toplije i prisnije zvuči od onog, pomalo uštogljenog – farmaceuti. Za nestašice ne zamerajte njima – one su najmanje krive.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Umesto ljutnje, potražite u njima pomenuti osmeh. Primetite li ga, pronašli ste i svoje zrnce dobrog raspoloženja, baš ono što svima nama, katkad, toliko nedostaje, ali ne znamo ni gde, ni kako bi ga tražili.

Iz knjige „Varoške vinjete“ autora Miodraga Grubačkog (2010.)

Foto/ilustracija: Banateka

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh