I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Uz tablet vodiče Narodni muzej postao dostupan za gluve i slepe sugrađane

Uvođenjem audio i video vodiča za slepa i slabovida i gluva i nagluva lica, Narodni muzej Zrenjanin napravio je ozbiljan iskorak u sadržaju. Ovim projektom Narodni muzej je postao prvi u Srbiji koji je uz pomoć „virtuelnog vodiča“ postao dostupan za osobe za sugrađane sa posebnim potrebama.

virtuelni-vodic3
Ova lica sada uz tablet uređaje sada mogu da obiđu svih 30 prostorija stalne postavke, i da čuju odnosno pročitaju odlike dela koje su kustosi odabrali kao najvažnija. Tablet uređaji imaju instaliranu aplikaciju koja je i vizuelno i glasovno usklađena sa putanjom obilaska

stalne postavke na prvom i drugom spratu zgrade muzeja. Celokupan obilazak stalne postavke uz tablet računar traje sat i 45 minuta.

– Pored audio snimaka koji su i na srpskom i na engleskom, imamo i video snimak čiji je tekst preveden na znakovni jezik. Ovo je projekat koji je finansirala Međunarodna humanitarna fondacija Stavros Niarchos i rezultat je timskog rada, pa su pored zaposlenih u našoj instituciji učestvovale i organizacije Kulturno nasleđe bez granica i Mreža muzeja Balkana, rekla je kustoskinja Sanja Vrzić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

virtuelni-vodic

Autorke projekta su Biljana Leković i Sanja Vrzić, a činjenica da su osmislile odličan projekat potvrđena je i osvojenim trećim mestom na nedavnoj konferenciji „Balkanski muzeji bez prepreka“ u Sarajevu, u kojoj je učestvovalo 27 projekata.

– Veliko je zadovoljstvo na ovaj način biti prihvaćen od javnosti, da se i nama na neki način pruži uvid u mnogobrojne eksponate i umetnička dela o kojima smo ranije mogli da dobijemo informacije preko interneta, međutim biti ovde među svim tim delima i dobijati informacije preko audio forme, to je za nas velika stvar. Mi smo od početka bili uključeni u realizaciju ovog projekta, davali smo sve sugestije i savete kako da se odradi taj audio deo. Naša želja je da što više slepih i slabovidih dođu u Muzej, da se upoznaju sa svim onim što ova institucija godinama ima u svojim postavkama a što je nama zbog nedostatka vida do sada bilo nedostupno, rekao je Nenad Vukeljić predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih lica Zrenjanin.

virtuelni-vodic2

Sekretar Organizacije gluvih i nagluvih Miljan Džeferdanović rekao je da projekat predstavlja „realno uključivanje osoba sa invaliditetom u normalan životni tok“.

– Imamo samo reči hvale. Neki naši članovi su već danas došli i zadovoljni smo, a dolazićemo i organizovano, rekao je Džeferdanović.

– Prvi put sam u ovom muzeju i sve je jako lepo, svašta lepo ima da se vidi, zadovoljna sam projektom, rekla je Olga Dimitrijević iz Organizacije gluvih i nagluvih.

virtuelni-vodic1

Upotreba „Virtuelnog vodiča“ besplatna je za osobe sa hendikepom, a ostalim posetiocima koji za klasičan obilazak ne plaćaju kartu, upotreba tablet vodiča naplaćivaće se 200 dinara. Audio i video vodič može istovremeno koristiti više osoba, budući da je na raspolaganju deset tablet uređaja.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh