I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Uz predstavu „Kuća brojeva“ mališani se zabavljaju i uče (VIDEO)

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu premijerno je izvedena lutkarska predstava „Kuća brojeva“.

Kako je i najavila režiserka predstave koja potpisuje i tekst Ivana Koraksić, ovo je predstava nešto drugačijeg koncepta od tradicionalnog jer se  ne zasniva na narativnom predlošku već na ideji edukativno-radioničarskog pristupa.  U kombinaciji tradicionalne glume, lutkarskog pozorišta i animacije objekata, putem muzike, igre i žonglerskih obrazaca, predstava odnosno glumci nastoje da zainteresuju najmlađu publiku (od 2 do 7 godina) za pozorište. U tome su potpuno i uspeli budući da su mališani na ovoj premijeri ne samo uživali u gledanju i slušanju već su i veoma aktivno i bučno učestvovali u dvosmernoj komunikaciji sa glumcima.

Predstava „Kuća brojeva“ podstiče jednostavno učenje brojeva kroz igru i pesmu. Autorka  kombinuje glumu, lutkarsko pozoršte, animaciju objekata, žongliranje i pokret. Ona posebno vodi računa o potrebama i senzibilitetu najmlađe publike koja pravi prve susrete sa pozorištem i nastoji da sadržajem i formom ispuni očekivanja i zaokupi njihovu pažnju. Ritam muzike, ritam pokreta, ritam žonglerskih obrazaca omogućava deci lakše usvajanje prvih deset brojeva i njihovih odnosa. Kroz pesmu i igru nas vode Petra i Tristan. U „Kući brojeva“ žive Brojko i Azbuka, dva blesava i živhna bića koja pomažu našim malim prijateljima da ožive svet brojeva.

I Taxi Zrenjanin

U predstavi igraju Senka Petrović kao Petra, Kristian Kardoš kao Tristan, Tatjana Barać kao Azbuka i Aleksandar Dragar kao Brojko. Inspicijent i sufler je Aleksandra Šalamon. Dizajn lutaka, kostima i scenografije delo je Filipa Jevtića. Za izradu lutaka bio je zadužen Tibor Farago koji je potpisan i kao majstor pozornice, krojački radovi povereni su Aranki Aleksić, majstor svetla je Robert Lacko, majstor tona Vladimir Lucić, slikarski radovi delo su Viorela Flore, za izradu scenografije odgovoran je Goran Jančković, garderoba Ester Farago, dekorateri su Nikola Lalić i Vlada Živin, a kao šef tehnike potpisan je Vilmoš Kašlik.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh