I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Uspenje presvete Bogorodice – Litija kroz grad posle sedam decenija

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, „Velika Gospojina“, nakon više od sedam decenija, danas je ponovo je obeležen kao gradska slava. 

Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koju je 13. januara ove godine gradu poklonio Njegovo preosveštenstvo, episkop banatski gospodin Nikanor, danas je, iz kabineta gradonačelnika, izašla na gradske ulice i u hram Uspenja Presvete Bogorodice, „Varošku crkvu“, gde je pozdravljena od velikog broja građana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hramovna slava, ostaće zabeleženo u varoškim letopisima, od danas se ponovo obeležava i kao gradska. Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, posvećena je upravo uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo „i predala svoj duh u ruke Spasitelja“.

PerSu marketi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon liturgije koju je služio Vladika Nikanor, svečana litija krenula je Svetosavskom ulicom, potom Pupinovom do centra grada, gde je na Trgu slobode čitano Jevanđelje. Litija se, kroz glavnu gradsku ulicu, Kralja Aleksandra I Karađorđevića, vratila ponovo u portu Uspenske crkve, gde je prelomljen slavski kolač, osvećena ikona i gde je gradu, odnosno gradonačelniku, Vladika  Nikanor čestitao slavu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na čelu litije, uz Vladiku Nikanora, našli su se gradonačelnik Zrenjanina i njegov zamenik, Ivan Bošnjkak i Čedomir Janjić, kao i predsednik Skupštine grada, Radovan Bulajić i njegov zamenik, Ljubomir Stanisavljev, a prisutna je bila i većina funkcionera lokalne uprave, odbornici u Skupštini grada i poslanici u Skupštini AP Vojvodine. Kuma slave bila je gospođa Lukrecija Nedeljkov, koja je kumstvo predala Draganu Stojinoviću.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice, zaštitnice grada, proslavljen je i uz učešće žena iz gradskih i seoskih udruženja, koje su u porti hrama pripremile bogato slavsko posluženje za sve sugrađane koji su prisustvovali liturgiji. 

Izvor : zrenjanin.rs    Foto : Miodrag Grubački

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh