I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Ugostitelji protestom tražili produženje radnog vremena

Nezadovoljni gradskom uredbom, kojom je propisano da radno vreme lokala radnim danima bude do ponoći, a vikendom do 01  sat posle ponoći, predstavnici većine zrenjaninskih lokala protestovali su danas ispred Gradske kuće. Ubrzo nakon okupljanja, razgovarali su sa gradonačelnikom Ivanom Bošnjakom, potpredsednikom Skupštine Ljubomirom Satnisavljevim i članom Gradskog veća zaduženim za privredu, preduzetništvo i turizam Radišom Dupljanovićem.

Ugostitelji su gradskim čelnicima predložili da se izmeni odluka stara 20 godina i da se radno vreme ugostiteljskih objekata produži, kako radnim danima, tako i vikendom. Oni predlažu da radno vreme tokom letnje sezone bude do 02h radnim danima, a vikendom do 03h, dok bi u zimskom periodu bilo zadovoljavajuće da im se omogući da preko nedelje rade do 01h, a vikendom do 03 sata posle ponoći.

Protest ugostitelja

Revoltirani ugostitelji danas ispred Gradske kuće

I Taxi Zrenjanin

Pored skraćenog radnog vremena u odnosu na druge gradove, vlasnici lokala su izrazili nezadovoljstvo radom Komunalne policije, koja ih redovno obilazi i ispisuje kazne ukoliko objekat nije zatvoren do propisanog radnog vremena.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Radimo pod torturom komunalne i redovne policije i situacija je postala neizdržljiva“, izjavio je Bojan Panić, vlasnik caffe bar-a „Biblioteka“. Sličan stav ima i Milan Milenković, vlasnik caffe „Loft“-a, koji je podsetio da Odluka o ograničavanju radnog vremena ne može da se primenjuje u slučaju svakog lokala, jer ne pripadaju istoj grupi. „Neke stvari su se promenile, mnoge granice su pomerene, a mladi izlaze kasnije nego što je to bio slučaj pre, te je gotovo nemoguće sprovoditi takvu uredbu u današnje vreme“, rekao je taj ugostitelj.

Vlasnik zrenjaninskog „Lion pub“-a, Zoran Guteša, revoltiran je aktuelnom situacijom i smatra da je to nije dobro za grad. „Zrenjanin ima potencijal i dobru perspektivu, a gradska vlast na ovaj način sprečava njegov razvoj. Umesto da prepoznaju značaj turizma, ugostiteljstva i zapošljavanja ljudi kroz ove privredne grane, sprovođenjem ove uredbe oni stvaraju kontraefekat i ogorčenost kako u slučaju ugostitelja, tako i mladih koji posećuju naše lokale. Jednostavno nam ne dozvoljavaju da radimo naš posao“, navodi Guteša, koji i sam priznaje da je do sada dobio na desetine kazni, jer nije zatvorio lokal na vreme.

U zrenjaninskom klubu „Museum“ dele slično mišljenje. „Iako smo registrovani kao noćni disco dancing bar, što podrazumeva i dozvolu za rad do 03h, mi se takođe susrećemo sa istim problemima“, izjavila je za naš portal Mirela Marčićev, PR menadžer kluba. „Komunalna policija nam dolazi i leti i zimi, gotovo svakog vikenda i piše kazne koje moramo da platimo. Letos smo imali i slučaj da je došla redovna policija, zatvorila klub i legitimisala čak i izvođače koji su to veče nastupili u našem lokalu. To je sramota ne samo za ovaj klub, već i za čitav Zrenjanin, jer šalje veoma ružnu sliku i narušava ugled svakog od nas“, dodala je Marčićev.

Museum

Kategorizacija lokala jedan od ključnih problema

Ugostitelji su danas istakli i činjenicu da većina lokala nastavi sa radom nakon posete Komunalne policije i ispisivanja kazni, što po njima, „govori o neefikasnosti i dokazuje da novčane kazne ne rešavaju problem“.

Komunalni policajci u toku jednog meseca ispišu 30-tak kazni, koje manji broj vlasnika lokala ne želi da plati. Trenutno propisane mandatne kazne iznose 8.000 dinara, dok se kod sudije za prekršaje one kreću u rasponu od 5.000 do 25.000 dinara. Navodeći da su u nekoliko slučajeva vlasnici lokala bili neprijatni i kivni zbog dolaska komunalne policije, Igor Virijević, načelnik odeljenja komunalne policije u Zrenjaninu, podseća da je svaki njihov izlazak na teren bio u skladu sa zakonom i važećim propisima. 

Na današnjem sastanku dogovoreno je formiranje radne grupe koju će činiti predstavnici lokala, gradske vlasti, komunalne i redovne policije i vatrogasaca. Cilj radne grupe, koja će već ovih dana održati prvi sastanak, biće da se utvrdi novo radno vreme, ali i da se poradi na kategorizaciji objekata, koja je ključni problem. Prema pojedinim nagoveštajima, ukoliko se svi pregovori budu obavljali bez većih problema, krajnje rešenje moglo bi da bude postignuto u narednih 30 do 45 dana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh