I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Ugostitelji dobijaju šansu – produžava se radno vreme ?

Gradsko veće grada Zrenjanina na sednici održanoj 25. marta, usvojilo je predlog Nacrta nove Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina. Inicijativu za donošenje pomenute Odluke podnelo je Odeljenje komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija. Kao razlog kreiranja nove odluke navodi se to što su u toku primene Odluke koja je trenutno na snazi, uočene izvesne nepreciznosti i problemi u sprovođenju pojedinih odredbi.

Prema rečima Igora Virijevića, načelnika Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija grada Zrenjanina, o predlogu ove Odluke najpre će se voditi javna rasprava, koja će trajati od 29. marta do 12. aprila 2013. godine.

IMG_0318 3

U tom periodu, sva zainteresovana lica imaće priliku da izvrše uvid u nacrt Odluke, kao i da iznesu svoje primedbe i predloge u prostorijama Komunalne policije, svakog radnog dana, u periodu od 8 do 13 časova. Nacrt ove Odluke biće postavljen i na sajtu grada Zrenjanina www.zrenjanin.rs. Nakon završetka javne rasprave biće organizovan i Okrugli sto sa istom tematikom.

I Taxi Zrenjanin

„Suština našeg predloga jeste da se ugostitelji izjasne o tome da li žele svoj objekat da svrstaju u kafić ili noćni klub, odnosno da ga kategorišu, kao i da se rad ostalih zanatskih i trgovinskih objekata reguliše preciznije i sveobuhvatnije. Kada bismo uporedili nacrt nove i stare Odluke, koja je još uvek na snazi, osnovna novina je to što je sada uveden termin disko bara i noćnog bara, a predloženo radno vreme u slučaju tih objekata je od 22 do 03, a možda i do 4 sata posle ponoći“, ističe Virijević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

On dodaje da je ideja da tokom predstojeće javne rasprave i okruglog stola svi akteri dođu do zajedničkog rešenja, da tačno izdefinišu svoje stavove i sačine konačni predlog nove Odluke, o kojem će se u narednom periodu izjašnjavati najpre članovi Gradskog veća, a kasnije i skupštinski odbornici. „Ovo je jedan od prvih koraka i očekuje nas puno posla. Nadamo se da će ova Odluka biti primenjivija od prethodne“, ističe Virijević.

U dosadašnjoj praksi se pokazalo da je suština višegodišnjeg problema to što do sada nije izvršena kategorizacija ugostiteljskih objekata. Kada se vlasnici budu izjasnili o tome kojoj kategoriji ugostiteljskog objekta pripadaju, precizno će se znati koje radno vreme predloženo u nacrtu nove Odluke moraju da poštuju. Ovo bi trebalo da umiri nezadovoljstvo ugostitelja, koji su nekoliko puta do sada organizovali proteste ukazujući na nedostatke u primeni aktuelne Odluke.

IMG_0696
Treba podsetiti da će nadzor nad primenom odredaba nove Odluke vršiti Gradska uprava, dok će Komunalna policija biti zadužena za inspekcijski nadzor na terenu, izricanje mandatnih kazni, podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka ili podnošenje prijave nadležnom organu za učinjeno krivično delo. Privredni subjekti na koje se ova odluka odnosi, dužni su da komunalnom inspektoru ili policajcu omoguće nesmetano obavljanje dužnosti, a novčane kazne za nepoštovanje odredbi kretaće se od 50.000 do milion dinara.

Privredni subjekti biće dužni da usklade radno vreme svog objekta sa odredbama nove Odluke u roku od 15 dana, od momenta njenog stupanja na snagu, kada će prestati da važi i pređašnja Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata kao i objekata za priređivanje igara na zabavu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh