I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Učenici napravili solarni kolektor od limenki

Projekat pod nazivom „Kad sneg veje, limenka te greje“ udruženje „Argo 2013“ je uradilo u saradnji sa Hemijsko – prehrambenom i tekstilnom školom „Uroš Predić“.

Solarni kolektor od limenki 2

Posle predavanja o energetskoj efikasnosti, koje je održano đacima koji pohađaju smer „tehničar zaštite životne sredine“, članovi udruženja „Argo 2013“ su zajedno sa učenicima sklopili solarni kolektor, napravljen od aluminujimskih pivskih limenki. Takav kolektor može proizvesti toplotnu energiju od oko 80 Celzijusa, dobijenu putem sunčevih zraka i protoka vazduha kroz limenke.

Solarni kolektor od limenki 3

Fordomanija

– Glavni rezultat ovog projekta je podizanje svesti učenika o energetskoj efikasnosti, ali i i njihovih roditelja. Tokom zajedničke izrade solarnog kolektora od aluminijumskih limenki, videli su da ovaj kolektor može svako da napravi u kućnoj varijanti. Podstakli smo ih da razmišljaju o korišćenju obnovljivih izvora, štednji energija, i smanjenju zagađenja životne sredine – rekao nam je Darko Kostovski, predsednik udruženja „ARGO“.

Solarni kolektor od limenki 4

Kostovski ističe odličnu saradnju sa direktorom škole Jugoslavom Bogdanovićem, koordinatorom za praktičnu nastavu Tatjanom Kočišev, kao i sa ostalim nastavnicima. U projektom timu „ARGA“ su pored Kostovskog, bili i Sebastijan Dorožan, Dušan Mihajlov, Marija Belić, Darja Babović i Milica Babović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Solarni kolektor od limenki

Novo predavanje u vidu praktične nastave će biti održano i u subotu 21. februara, u školi „Uroš Predić“. Tada je planirano puštanje u rad solarnog kolektora od pivskih limenki.

Projekat je finansirao Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine iz Novog Sada.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh