I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U Zrenjaninu testirani prvi davaoci krvi za Branislava Grubačkog Gutu

Na Odeljenju za transfuziju krvi danas su testirani prvi davaoci krvi namenjene lečenju našeg sugrađanina Branislava Grubačkog Gute koji je oboleo od leukemije.

U zrenjaninskoj bolnici vrši se samo testiranje, a oni koji budu ispunili uslove, biće pozivani za odlazak u Institut za transfuziju krvi u Beogradu gde se vrši uzimanje trombocita.

davaoci
Lekari su prijavljene davaoce krvi upoznali sa dodatnim uslovima koje, pored krvene grupe A, moraju da poseduju kako bi se podvrgli proceduri izdvajanja trombocita.

Dobrovoljni davaoci trombocita mogu biti sve osobe koje imaju više od 60 kg telesne mase. Oni moraju da budu zdravi, da prethodno nisu uzimali Aspirin ili Kardiopirin jer je to lek koji blokira funkciju trombocita, i poželjno je da su višestruki davaoci krvi. Ljudi se odazivaju u velikom broju, međutim nema potrebe da se stvara gužva jer sa suprugom Branislava Grubačkog postoji dogovor da se davaoci sukcesivno pripremaju za ovu proceduru. Poželjno je da nakon današnjeg prvog broja prijavljenih za testiranje, nove grupe davalaca dolaze sredom, petkom i ponovo ponedeljkom. Preporučujem da davaoci najpre telefonom pozovu naše Odeljenje i provere da li ima potrebe da dolaze, i to će biti sigurnost za pacijenta jer ćemo rasporediti ljude i obezbediti sigurnu bazu dobrovoljnih davalaca koji će po potrebi odlaziti na Institut u Beograd. Davaocima se uzimaju isključivo trombociti a svi ostali sastojci krvi vraćaju se nazad i taj postupak traje oko sat i po vremena, rekla je za I love Zrenjanin transfuziolog Dr Biljana Andrić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Brojni prijatelji i poznanici Branislava Grubačkog ponudili su danas svoju pomoć, a među njima Zrenjaninka Boba Božić, jedna od inicijatora testiranja u zrenjaninskoj bolnici.

– Ukoliko je građanima lakše, mogu se obratiti na broj 063.568.618 i mi ćemo ih povezivati sa Odeljenjem za transfuziju krvi. Bitno je da održimo kontinuitet u broju davaoca krvi – rekla je Božić.

Velika podrška stigla je i od javnih ličnosti u Srbiji koje su apelima na društvenim mrežama dale izuzetan doprinos da se akcija dobrovoljnog davanja krvi Grubačkom omasovi.

vlado georgiev 1

branislav trifunovic

 

Podršku je dao veliki broj elektronskih, pisanih i online medija u zemlji.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh