I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U Zrenjaninu sklopljeno 500 brakova, 270 okončano

Prema Porodičnom zakonu Republike Srbije, brak sklapaju dva lica različitog pola davanjem izjava volje pred matičarem radi ostvarivanja zajednice života supružnika. U Zrenjaninu je od početka godine sklopljeno oko 500 bračnih zajednica, dok je vođeno blizu 270 postupaka za njihovo pravnosnažno okončanje.

 vencanje

U Srbji je, tokom prošle godine, zaključeno 34.639 brakova, dok je 7.372 parova zatražilo razvod, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Da stanu na ludi kamen, žene se najčešće odlučuju u 30. dok muškarci to najradije čine u 33. godini.

I Taxi Zrenjanin

Porodični zakon reguliše i uslove za zaključivanje braka te određuje da „brak ne može sklopiti lice koje nije navršilo 18. godinu života izuzev ako sud, iz opravdanih razloga, dozvoli sklapanje braka maloletnom licu koje je navršilo 16. godinu života a dostiglo je telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Za postupak sklapanja braka, budući supružnici Matičarskoj službi gradske uprave moraju podneti zahtev za sklapanje braka. Uz zahtev neophodno je obezbediti i izvode iz Matične knjige rođenih, Izvode o državljanstvu i lične karte. Ukoliko se radi o stranim državljanima neophodno je pripremiti i pasoš i Izvod o slobodnom bračnom statusu, saopšteno je portalu I love Zrenjanin iz Matičarske službe grada Zrenjanina.

U ovoj službi su opovrgli navode „da se na venčanje čeka duži vremenski period“.

– Brak se može sklopiti u kratkom vremenskom roku. Recimo, budući mladenci mogu doći u ponedeljak i zakazati venčanje bilo kog dana u toj nedelji, rečeno je našem portalu.

Za venčanje u zgradi opštinskim prostorijama ne plaća se naknada, dok je za izlazak matičara „na teren“ potrebno izdovijiti oko 11.000 dinara.

razvod_braka

ZBOG ČEGA SE RAZVODIMO?

Odredbe porodičnog zakona onemogućavaju sudu saznavanje razloga koji dovode do razvoda braka ili eventualne krivice supružnika.

Iz zrenjaninskog Osnovnog suda su nam saopštili da je „najčešći razlog razvoda bračne zajednice neusaglašenost naravi bračnih drugova i različitost pogleda na život“.

Za pokretanje postupka razvoda dovoljno je dokazati da su odnosi supružnika trajno poremećeni, kada na osnovu zahteva jednog od bračnih drugova sud sprovodi postupak razvoda braka. Sudu se može uputiti i sporazumni predlog prekida bračne zajednice.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je prosečno trajanje razvedenog braka u 2012. godine, bilo 12,9 godina kao i da se žene razvode sa 39 a muškarci sa 43 godine.

Najviše nesuglasica ima među supružnicima sa decom jer tada nastaju novi problemi oko toga kome će ono pripasti. U tom procesu konačnu odluku donosi tim stručnjaka Centra za socijalni rad Zrenjanin, koji procenjuje koji roditelj je podobniji za zbrinjavanje maloletnog deteta.

 

foto: weddingbells, forbes

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh