I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

U Zrenjaninu počinje akcija suzbijanja krpelja

„Suzbijanje krpelja na teritoriji Zrenjanina, sukcesivno će se vršiti od aprila do novembra 2013. godine“, rekla je za naš portal Biljana Tašin, šef odseka za zaštitu životne sredine Gradske uprave u Zrenjaninu.
Ova informacija je od velikog značaja jer će tokom toplog perioda i praznika koji su pred nama, većina ljudi odlučiti da svoje slobodno vreme provede u prirodi, naročito tokom prvomajskog izleta.

IMG_0750-obrada-278x300Iz gradskog budžeta je za ovu godinu izdvojeno oko 300.000 dinara za tretmane suzbijanja krpelja, koji će se na površini od 75 ha obaviti po tri puta u toku navedenog perioda. „Tretiraće se javne zelene površine i parkovi, koji su obuhvaćeni redovnim programom održavanja javnih zelenih površina“, istakla je Tašin. Kada je reč o parkovima, tretmani suzbijanja ove godine sprovodiće se na površinama Karađorđevog, Šećeranskog, Železničkog, Brankovan parka, zatim na teritoriji Spomen parka na Bagljašu, u parku Mladosti, Plankertu, Čokligetu, na Putnikovu, Titovom Gaju i Trgu Dositeja Obradovića.

Tretmani suzbijanja krpelja obavljaće se i na zelenim površinama unutar stambenih naselja – Bagljaš, Brigadira Ristića, Duvanika, Mala Amerika, Ruže Šulman i naselja D1, D2 i D3. Takođe, neće biti izostavljena ni dečija igrališta, kružne raskrsnice na ulazu u grad, površine uz putni pojas, zelene površine oko Motela Šumice i teniskih igrališta, stanište prihvatilišta kućnih ljubimaca – zrenjaninski azil, kao i izletište na Tisi.

Akcija će biti koordinirana sa komunalnim preduzećem „Čistoća i zelenilo“ – u smislu vremena realizacije. Prema rečima naše sagovornice, izvođač tretmana suzbijanja je dužan da najpre obezbedi stručni monitoring o prisustvu i kretanju brojnosti krpelja. „To se najpre odnosi na identifikaciju krpelja na javnim zelenim površinama i parkovima, kao i na utvrđivanje najefikasnijih i najmanje toksičnih sredstava za suzbijanje populacije krpelja“, rekla je Tašin, i dodala da tek nakon toga možemo da očekujemo i realizaciju prve akcije suzbijanja – koja će se najverovatnije obaviti krajem sledeće nedelje. Značajan je podatak da se suzbijanje krpelja vrši pomoću registrovanih, efikasnih i ekotoksikološki pogodnih, biorazgradivih insekticida. 

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Ujed krpelja može da izazove alergijske reakcije i toksično delovanje. Određeni procenat jedinki u sebi sadrži i bakterije koje kod čoveka izazivaju bolesti od kojih su najčešće lajmska i meningoencefalitis. Ta oboljenja mogu da budu vrlo opasna ukoliko se ne dijagnostifikuju na vreme, zbog čega medicinski stručnjaci savetuju oprez prilikom boravka u prirodi.

krpelj

KAKO IZBEĆI UJED KRPELJA ?

Ono što svaka osoba može da uradi jeste da se pridržava osnovnih pravila ponašanja, i na taj način da izbegne eventualne probleme koje može da izazove ovaj parazit. Prilikom boravka u prirodi preporučuje se oblačenje  „zatvorene odeće“, koja će sprečiti krpelje da dopru do kože. Važno je da odeća bude svetle boje kako bi se krpelj lakše uočio, a savetuje se izbegavanje kretanja kroz visoku travu i boravak ispod drveća. Korišćenje sredstava protiv uboda insekata jedna je od najboljih preventivnih mera.

piknik

Nakon povratka iz prirode, potrebno je pažljivo pregledati celo telo, posebno pregibe i delove na kojima je koža najtanja i najtoplija. Važno je pregledati i kosu, posebno ako su deca u pitanju. Ukoliko ste u prirodi bili sa kućnim ljubimcem, pregledajte i njega.

Ukoliko uočite prisustvo krpelja, odmah se javite lekaru. Svako nestručno odstranjivanje krpelja može dovesti do otkidanja njegove glave, koja ostaje ispod kože domaćina, što kasnije može da izazove razne komplikacije. Mesto na koje je krpelj ušao ne treba mazati uljem, insekticidima, alkoholom, i tretirati drugim metodama. Mazanje alkoholom ili nekim drugim sličnim sredstvom dovodi do toga da se krpelj otpusti i bez problema se može odstraniti. Međutim, prilikom njegovog otpuštanja sa kože on počne da povraća sadržaj svoje utrobe u domaćina, pa na taj način lako može da inficira čoveka.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh