I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U Zrenjaninu otpočeo program ranog otkrivanja raka dojke

U Zrenjaninu je 6. februara otpočelo sprovođenje nacionalnog programa Ranog otkrivanja karcinoma dojki kod žena starosti između 50. i 69. godine. Rano otkrivanje ili skrining podrazumeva snimanje, odnosno mamogarafski pregled dojki uslovno zdravih žena, u cilju pronalaženja eventualnih malignih promena na dojkama.

Nosilac ovog projekta je Dom zdravlja “ Dr Boško Vrebalov“, a u projekat su uključeni i zrenjaninska bolnica „Đorđe Joanović“, Zavod za javno zdravlje, a podršku je pružila i lokalna samouprava. Predstavnici tih institucija obratili su se javnosti u nameri da pozovu sve sugrađanke da se u što većem broju odazovu besplatnom skriningu i pokažu brigu za svoje zdravlje.

skrining-dojke
– Zrenjaninski Dom zdravlja organizuje skrining sa ciljem otkrivanja raka dojke u početnom stadijumu, smanjivanja smrtnosti od raka dojke, smanjivanja invaliditeta kod žena i poboljšanja kvaliteta života pacijentkinja sa rakom dojke. Skrinigom su obuhvaćene uslovno zdrave žene od 50 do 69 godina života i jako nam je bitno da ta populaciona grupa bude obuhvaćena 75 odsto kako bi program uspeo. Ovaj prvi skrining raka dojke trajaće dve godine. Nosilac celog procesa su lekar ginekolog, odnosno načelnica Dispanzera za žene, doktorka Gordana Marković, kao i glavna sestra Doma zdravlja, a u projekat su uključeni radiolozi, onkolozi i hirurzi zrenjaninske bolnice, rekla je na početku obraćanja direktorka Doma zdravlja, dr Biljana Papić.

Na teritoriji Grada Zrenjanina u periodu od 2006. do 2013. godine od raka dojke umrlo je 589 žena. Smatra se da veliku ulogu igra genetska predispozicija odnosno nasleđivanje mutiranih gena koji su jednako odgovorni i za karcinom jajnika, karcinom prostate i pojavu melanoma. Spominje se i uticaj osiromašenog uranijuma kao posledica bombardovanja. Stručnjaci smatraju da bi do ekspanzije raka dojke ali i svih ostalih vrsta maligniteta, moglo da dođe u 2014. i 2015. godini. Prema određenim procenama, svaka osma žena je izložena riziku dobijanja raka dojki. Stoga je odgovornost koju su zdravstvene službe u Zrenjaninu preuzele, velika i veoma važna. Otpočinjanjem sprovođenja dva skrininga istovremeno, i raka dojke i raka grlića materice, Zrenjanin je postao jedan od retkih gradova u Srbiji koji je pokazao dobru volju, bez obzira na izuzetno oskudne kapacitete u broju lekara.

I Taxi Zrenjanin
dr-gordana-markovic

Dr Gordana Marković

Načelnica Dispanzera za žene, doktorka Gordana Marković kaže da svega četiri ginekologa pored obimnog broja redovnih pregleda žena, paralelno rade i dva skrininga, i da su gledajući gradove koji su odbili takve projekte, zdravstvene službe i lokalna samouprava u Zrenjaninu, pokazale jasnu volju da naše sugrađanke dobiju priliku da provere svoje zdravlje.
 
– Za skrining dojki, pacijentkinje se pozivaju od najstarijeg, 1949. godišta. Njima na kućnu adresu stižu pozivna pisma koja su odštampana na srpskom, mađarskom, rumunskom i slovačkom, a biće odštampana i na romskom jeziku. Pozivno pismo sadrži informaciju kada žena treba da se javi, u koliko sati i kod kog lekara. Prema podacima Fonda za zdravstveno i socijalno osiguranje, na teritoriji grada Zrenjanina živi 16384 žena starosne dobi od 50. do 69. godine života, a prema popisu ih ima 18620. To govori da nemaju sve žene ostvareno zdravstveno osiguranje. Iz tog razloga, pozivamo one žene koje žele da se uključe u skrining a nemaju zdravstveno osiguranje, da se jave u našu staru Specijalističku polikliniku ili pozovu broj 023/563-020, lokal 132, kako bi se prijavile. U skriningu nema razlike između žena koje imaju zdravstveno osiguranje i onih koje nemaju, poručila je doktorka Marković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ukoliko se među ženama starosne dobi od 50 do 69 godine nalaze one koje su radile mamografiju dojki u poslednje dve godine, one neće imati potrebu da je rade i aktuelnim skriningom. Takođe, iz skrininga su izuzete žene koje su već obolele od maligniteta.

Kada se tumor otkrije u početnoj fazi, uz hiruršku intervenciju, izlečenje je stoprocentno. Iz tog razloga, veliku odgovornost imaće radiolozi zrenjaninske bolnice koji će biti „prvi čitači“ snimaka.

dr-tibor-pakoci

– Radiološko odeljenje je sticajem okolnosti preuzelo ovaj deo posla s obzirom da Dom zdravlja nema svoju radiološku službu. Na radiološkom odeljenju skrining mamografiju trenutno rade dva radiologa i dva viša radiološka tehničara. Prvi čitači mamografskog snimka smo doktorka Dragica toljaga i ja, a drugi čitači su lekari Kliničkog centra Srbije. U slučaju nepodudarnosti uključuju se supervizori. Nakon dve godine, ciklus skrininga se ponavlja, i žene se pozivaju ponovo, kaže Dr Tibor Pakoci.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak pozdravio je hrabrost službi da preuzmu ovako veliku odgovornost pored postojećeg posla.

– Naše lekare čeka kedan ozbiljan posao u narednom periodu, a mi u lokalnoj samoupravi trudili smo se da damo naš doprinos i da podržimo sve programe u cilju poboljšanja kvaliteta života svih građana a naročito naših sugrađanki. Jedan smo od prvih gradova koji je podržao skrining karcinoma grlića materice za koji smo izdvojili sredstva iz budžeta, a punu podršku daćemo i ovom skriningu. Važno je da u narednom periodu što više žena prođe kroz skrining, kaže gradonačelnik.

Doktor Dušan Velisavljev obratio se ispred zrenjaninske bolnice „Đorđe Joanović“ koji je pozvao širu javnost i medije da daju svoj doprinos i popularišu projekat skrininga.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh