I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U Zrenjaninu održano prvo Javno slušanje

Prvo javno slušanje u Zrenjaninu održano je danas u Baroknoj sali gradske kuće, na temu Nacrt Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period 2014-2020.

Time je naša lokalna samouprava, jedna od pet odobranih za prenošenje prakse javnih slušanja, postal prva u Srbiji u kojoj se ovaj mehanizam pilotira.

javno-slusanje
Javno slušanje je organizovala Skupština grada Zrenjanina uz podršku projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“ koji sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Republici Srbiji i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

– Ova tema predložena je za prvo javno slušanje zbog značaja za građane i sistemsko rešavanje problema u društvu. Ovo je samo prvo javno slušanje u nizu, nakon čega ćemo prenositi praksu i na druge skupštine opština i gradova, rekao je predsednik Skupštine Zrenjanina Radovan Bulajić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Govornici javnog slušanja bili su mr Dejan Jovanov – v.d. direktor JP „Rezervati prirode Zrenjanina“, profesor Univerziteta u Nišu – dr Slobodan Milutinović, Ljubinka Kaluđerović – sekretarka Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije, i mr Darinka Radojević, pomoćnica sektretara Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

javno-slusanje1
-Na samom početku, pored javnih slušanja, predviđeni su i drugi inovativni modaliteti za unapređenje učešća građana u radu Skupštine. Nadamo se da će ova praksa zaživeti i biti prepoznata od strane građana i civilnog društa. Uključenošću građana u politiku i administraciju u radu parlamenata na centralom i lokalnom nivou omogućava se integracija javnosti u razvoj politika koji utiču na svakodnevni život ljudi, istakla je u obraćanju Biljana Ledeničan, rukovodilac projekta UNDP-a.

Tokom izlaganja su upućene pohvale našem gradu i pokretanju mehanizma javnog slušanja. Upućene su pohvale, ali i kritike na sadržaj Strategije. Skrenuta je pažnja da je vizija nije dovoljno specifična i da se ne koncentriše na najznačajnije strateške izazove.

Iznet je podatak da se u ovom dokumentu nalazi 11 strateških i 29 specifičnih planova koji su pretočeni u 88 mera i 382 projekata, a 61,1% njih su višegodišnji. Eksperti, ali i prisutni članovi Odbora i predstavnici građana su se složili da ovo više zvuči kao “spisak lepih želja” i da se plaše da će se “izgubiti konci”, vreme, energija i novac.

Tokom diskusije, na video bimu, mogla su se pročitati pitanja upućena sa Twitter-a koja su se odnosila na to da li će grad postati unverzitetski centar, kakva je sudbina orunulih objekata u centru grada, koji su planovi za zapošljavanje mladih pre nego što odu iz grada, i mnoga druga.

javno-slusanje-teit-wall
Radna grupa Nacrta Strategije se zahvalila svim prisutnima na njihovoj detaljnoj analizi, kritikama, pohvalama i sugestijama zamolivši, kako njih tako i  sve građane da posete sajt grada www.zrenjanin.rs u delu „E uprava“, „Nacrt Strategije održivog razvoja 2014-2020“, i daju svoje predloge i zamerke kako bi se dokument usavršio.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh