I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U Zrenjaninu održana debata o „Strategiji kulturnog razvoja“

U skladu sa zakonom u oblasti kulture Republike Srbije koji je usvojen 2009. godine, Ministarstvo kulture i informisanja ima obavezu da donese Strategiju razvoja kulture na nivou čitave države. Trenutno se na teritoriji Srbije sprovode brojne aktivnosti koje predhode kreiranju Strategije.

Jedna od njih je i današnja debata organizovana u Zrenjaninu – kojoj je pored predstavnika gradskih čelnika i ustanova kulture sa teritorije srednjebanatskog okruga prisustvovao i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, prof. dr Zoran Avramović.

IMG_2531 gottovo„Ova debata na neki način predstavlja pripremu za predstojeću javnu raspravu. Ministarstvo je do sada napravilo okvirnu skicu buduće Strategije razvoja kulture, koja u sebi sadrži instrumente pomoću kojih ona može da se ostvari, zatim sve neophodne pokazatelje budućeg kulturnog razvoja kao i niz prioriteta – među kojima bih izdvojio jačanje materijalne osnove u oblasti kulture, rešenje kadrovskog pitanja, pravni okvir institucija kulture i metode za razvoj kulturnih potreba kod stanovnika naše zemlje, istakao je Avramović. 

IMG_2497 gottovoOn je podsetio i da je neophodno da se što pre otvori pitanje trošenja sredstava u ustanovama kulture.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

„Iako je budžet za kulturu trenutno pomalo problematičan i oskudan, smatram da je još problematičnije korišćenje materijalnih sredstava u ustanovama kulture. Već nekoliko puta sam skrenuo pažnju na to da je u mnogim ustanovama prisutno neracionalno trošenje budžetskih sredstava“, dodo je Avramović.

Prilikom današnje posete Zrenjaninu državni sekretar je izjavio i da je analiza trenutnog stanja u kulturi u Srbiji veoma važan deo u postupku izrade buduće Strategije razvoja. Upravo to je i bio cilj organizovanja današnje debate – da putem razgovora sa rukovodiocima ustanova kuture u srednjebanatskom okrugu državni sekretar stekne pravu sliku o aktuelnim problemima na terenu.

„Cilj nam je da obavimo razgovore sa rukovodiocima ustanova kulture u Srbiji, da čujemo njihovu ocenu trenutnog stanja u oblasti kulture, i da saslušamo njihove ideje, predloge i mišljenja o tome kako bi ubuduće trebala da izgleda kultura u zemlji“, istakao je državni sekretar.

IMG_2513 gottovoDanašnjoj debati su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak i članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Dubravka Bengin. 

„Veliko nam je zadovoljstvo da ugostimo državnog sekretara i smatram da je dobro to što je Grad Zrenjanin na ovaj način dobio priliku da iznese svoja mišljenja o kreiranju buduće Strategije razvoja kulture“, izjavio je gradonačelnik mr Ivan Bošnjak.

On je dodao da „grad daje punu podršku izradi ove državne Strategije – a uvid u sve njene aspekte umnogome će pomoći lakšem i kompletnijem kreiranju buduće lokalne Strategije kulturnog razvoja“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh