I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Aktuelno

U Zrenjaninu obeležena nedelja Crvenog krsta

Nedelja Crvenog krsta obeležena je u Zrenjaninu od 8. do 15. maja nizom aktivnosti volontera te organizacije. Međunarodna Federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca opredelila je temu „Snaga humanosti: Osnovni principi u akciji“.

Osnovni principi Crvenog krsta predstavljaju zajednički identitet u postojanju Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i ključni su za bezbednost osoblja i volontera, kao i za siguran pristup humanitarnim uslugama koje se pružaju korisnicima. Neophodno je stalno zalaganje kako bi se obezbedilo razumevanje Osnovnih principa, njihova primena kao i njihovo poštovanje od strane osoblja i volontera Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

crveni-krst4

Aktivnosti tokom Nedelje Crvenog krsta

Članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin 8. maja su oformili informativni punkt, izašli na ulice Zrenjanina i informisali sugrađane o radu i aktivnostima mladih u Organizaciji. Sugrađanima su distribuirali edukativni materijal, liflete, brošure, i ukazivali na značaj edukacije u oblasti pružanja prve pomoći. Posebno je prikazan rad šminkera (realistički prikaz povreda i stanja) i postupak pravilnog zbrinjavanja. Istaknuta je važnost razumevanja Osnovnih principa, njihova primena kao i njihovo poštovanje od strane osoblja i volontera Crvenog krsta.

I Taxi Zrenjanin

crveni-krst5

Osim informisanja i prezentacije aktivnosti Crvenog krsta cilj ove akcije je bio i afirmisanje Organizacije i motivisanje posebno mladih ljudi na uzimanje učešća u aktivnostima Organizacije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Istog dana je održana sednica Skupštine Crvenog krsta Zrenjanin. Usvojeni su Izveštaj o radu Crvenog krsta Zrenjanin za 2014. godinu i Plan rada Crvenog krsta Zrenjanin za 2015. godinu. Najzaslužnijim volonterima, saradnicima i donatorima uručena su priznanja za aktivnosti u organizaciji. Posebna tema je bila posvećena Osnovnim principima Crvenog krsta i njihovom značaju u humanitarnim aktivnostima.

Tradicionalnom akcijom „Paket za novorođenu bebu“ Crveni krst je i ove godine pokušao da podseti na problem niskog nataliteta. Porodicama čije su bebe rođene tokom Nedelje Crvenog krsta na Porođajnom odeljenju Opšte bolnice «Đorđe Joanović» u Zrenjaninu uručeni su bebi paketi.

crveni-krst
Dvočlana ekipa Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin (Melanija Ružić i Nikola Stajić) učestvovala je 9. maja na takmičenju „Raid Cross“ koje je u organizaciji Crvenog krsta Vojvodine održano u Novom Sadu.

Realizovano je i Gradsko takmičenje ekipa u pružanju prve pomoći. Prvoplasirasne ekipe OŠ „Petar Petrović Njegoš“ i Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin, stekle su pravo učešća na Pokrajinskom takmičenju ekipa u pružanju prve pmoći koje će biti održano 31. maja u Somboru.

crveni-krst3

crveni-krst1

Polaznici Likovne sekcije Crvenog krsta Zrenjanin posetili su Univerzitet Educons – Akademiju klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici. Akademiju je predstavio domaćin, akademski slikar Mile Kulačić.

Upriličena je poseta Galeriji Matice srpske u Novom Sadu gde su polaznici Likovne sekcije imali priliku da vide radove sa izložbe „Rubensovi krugovi“ i da se upoznaju sa detaljima iz života i rada Rubensa.

Članovi Omladinske terenske jedinice su 15. maja prezentovali aktivnosti mladih – prvu pomoć i promociju humanih vrednosti u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Zrenjaninu.

Realizovan je likovno literarni Konkurs „Krv život znači“, odabrani su najbolji radovi i rezultati su tokom Nedelje Crvenog krsta dostavljeni školama. Pobednicima će biti uručene nagrade 14. juna na svečanosti obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

U okviru programa „Briga o starijima“ intenzivirani su obilasci korisnika, naših starijih sugrađana.

U Nedelji Crvenog krsta organizovan je izlet za volontere. Aktivisti Osnovne organizacije Crvenog krsta „Dositej Obradović“ iz Zrenjanina posetili su Sremske Karlovce i obišli Patrijaršijski dvor, Sabornu crkvu, Karlovačku gimnaziju, Česmu „Četiri lava“, Karlovačku bogosloviju i Rimokatoličku crkvu. Na putovanju su upriličene posete manastirima Krušedol, Jazak i Ravanica.

Toplu dobrodošlicu u Sremskoj Mitrovici volonterima su priredili prijatelji iz Crvenog krsta Sremske Mitrovice. Sekretar Crvenog krsta Sremske Mitrovice je predstavila Organizaciju i aktivnosti Stručne službe. Nakon obilaska jezgra grada sa svim značajnijim znamenitostima, posete Muzeju i šetnje Kejom na Savi usledilo je druženje, i razmenjena su iskustva volontera u humanitarnom radu.

crveni-krst2

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh