I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U Zrenjaninu obeležene Lazareva subota i Vrbica

Služenjima u pravoslavnim hramovima i litijom kroz centar grada, u Zrenjaninu je danas obeležena Lazareva subota.

Litija je krenula od hrama Vevedenje Presvete Bogorodice, prošavši pored Hrama Svetog Arhangela Mihaila do hramu Uspenja Presvete Bogorodice gde je održano večernje bogosluženje. 

vrbica4

Milica Nenin, veroučiteljka, pojasnila je na današnji dan zašto obeležavamo Lazarevu subotu, a zašto Vrbicu.

Fordomanija

– Lazareva subota se obeležava danas, veoma je značajna i povezana je sa Vrbicom odnosno Cvetima ali su to potpuno različiti događaji. Na Lazarevu subotu proslavljamo to što je Hristos vaskrsao Lazara, taj događaj je odjeknuo kao neverovatna vest i svi su radovali. Kada je on ubrzo posle toga ušao u Jerusalim, dočekan je sa velikim počastima, svi su istrčavali na ulice i nosili palmine i maslinove grančice, bacali cveće, i zato se praznik zove Cveti. Kod nas ne rastu masline, ali  da bismo učestvovali u tom događaju u zamenu koristimo vrbe i tako se pojavio još jedan naziv za Cveti – Vrbica. To je narodni naziv koji je naknadno nastao, i proslavljamo ga kao sećanje na događaj kada je Hristos na magarcu ušao u Jerusalim, kaže Nenin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

vrbica

vrbica3

vrbica2

Ovaj događaj smatra se naročito bitnim jer predstavlja ispunjunje starozavetnog proroštva, u kojima se govori o dolasku obećanog spasitelja.

– On je i pre toga ulazio u Jerusalim ali ovaj događaj je bio mnogo važan jer se tada obistinilo da je na magarcu ušao u Jerusalim i bio dočekan kao car. Praznik se najviše smatra „dečijim“ jer su ga tada najradosnije i najiskrenije dočekivala deca, pojasnila je veroučiteljka.

vrbica1

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh