I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Crvenim ribonom simbolično obeležen Dan borbe protiv AIDSa

Povodom obeležavanja 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv side, Crveni krst Zrenjanina je sproveo brojne aktivnosti u centru grada.

Moto današnje akcije glasio je „Dostići nulu: nula novih osoba inficiranih HIV-om, nula slučajeva diskriminacije i nula smrtnih slučajeva“. 

crveni_krst_hiv_prvi_decembar_zrenjanin

U saradnji sa omladincima Kancelarije za mlade i članovima studentske organizacije AIESEC, volonteri su u periodu od 12 do 14 časova, na štandu ispred Robne kuće, informisali prolaznike o smrtonosnom virusu, delili promotivni materijal i prezervative. U okviru današnje akcije sprovedena je i anketa o poznavanju HIV-a.

PerSu marketi

Centar grada danas je obeležen crvenim trakama, simbolima borbe protiv HIV-a i AIDS-a. Trake su postavljene na svaku uličnu svetiljku u ulici Kralja Aleksandra Karađorđevića, na pešačkom mostu, trgu Dr Zorana Đinđića i Trgu Slobode. 

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U gradskom Zavodu za javno zdravlje, u nedelju 1. decembra, vršiće se besplatno testiranje građana na HIV.

unnamed

Među organizatorima današnje akcije bila je i Melanija Ružić, volonterka Crvenog krsta koja je za naš portal izjavila da „mladi u Zrenjaninu znaju za HIV, ali nerado pričaju o tome i olako ga shvataju“.

– Omladicni Crvenog krsta su tokom novembra, obilazili brojne škole u našem gradu i održali predavanja na temu AIDS-a. Kako bi se nastavilo podizanje svesti mladih o ovoj bolesti, edukacije će se održavati i posle prvog decembra, dodala je naša sagovornica.

Volonteri su danas napravili ribon od crvenih balona i prošetali centrom grada. Ribon je potom postavljen na Trgu Slobode u spomen žrtvama HIV/AIDS-a.

 Stop HIVAIDS

– Jedan od većih problema, koji prati ovaj virus su i brojne predsrasude. Mladi smatraju da se HIV može preneti poljupcem, dodirom, korišćenjem istih stvari, a zapravo najmanje pažnje obraćaju na polne odnose koji su najčešći uzročnici. U našem društvu, teme seksualnih odnosa i i polno prenosivih bolesti i dalje su tabu. Nedovoljno je edukovanja u školama ali i u porodici, jer roditelji misle da će deca sve informacije dobiti u društvu, u školi i na internetu, istakao je Dejan Nestorov, volonter Crvenog krsta Zrenjanin. 

U okviru obeležavanja dana borbe protiv AIDS-a, u subotu 30. novembra biće upriličena i žurka u klubu  „Old Time“, u 22 sata. Tokom žurke članovi Crvenog krsta održaće edukaciju o pravilnim načinima kupovine i upotrebe kondoma, biće distribuiran promotivni materijal, a na video bimu prikazivaće se spotovi na temu prevencije HIV/AIDS-a.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh