I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • agencija dane
Aktuelno

U zrenjaninskoj bolnici ugrađeni prvi defibrilatori srca

zoltan-lazar

Dr Zoltan Lazar sa ugradnim defibrilatorom

U zrenjaninskoj Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” urađene su dve operacije ugradnje defibrilatora srca koji sprečavaju naprasnu srčanu smrt

Vodeći se činjenicom da su srčana oboljenja najveći uzročnik smrti vojvođanske populacije, zrenjaninska bolnica napravila je ozbiljan korak odlukom da uvede operacije ugradnje defibrilatora poslednje generacije.

Implantabilni kardioverter defibrilatori ugrađuju se u telo pacijenata koji su u velikom riziku od naprasne srčane smrti. Oni nemaju terapijsko dejstvo već važnu ulogu u sprečavanju iznenadnog zastoja srca. U slučaju srčanog napada, on će produžiti vreme u kom će pacijent moći da potraži stručnu lekarsku pomoć, pojasnio je šef Koronarne jedinice, doktor Zoltan Lazar.

Fordomanija

On je podsetio da je defibrilacija srca kao važna medicinska metoda u poslednjih 50 godina kada se pojavio prvi defibrilator, spasila puno života. Defibrilator je najpre bio aparat koji se mogao koristiti isključivo unutar kliničkih i bolničkih centara, da bi naredna generacija aparata postala mobilna i dostupna pružanju pomoći pacijentima i na terenu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

defibrilatoriDefibrilatori različitih generacija

Uloga defibrilatora danas je svedena na mali implant koji srčani bolesnik nosi u svom telu.

Oba pacijenta kojima je ugrađen kardioverter defibrilator, dobro se osećaju i redovno dolaze na kontrolne preglede.

Pacijent ugradnju plaća 5% od cene defibrilatora, odnosno oko 30.000 dinara.

  • Divider

  • Divider
Na vrh