I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

U Zrenjanin stiglo još evakuisanih lica

U grad na Begeju juče je iz beogradskih improvizovanih smeštajnih sabirnih centara, dovezeno 209 žena i dece, koje je, preko noći, poplava pretvorila u beskućnike.

zrenjanin

Stradalnici će, kako kaže gradonačelnik Ivan Bošnjak, u Zrenjaninu i okolnim mestima ostati sve dok se u potpunosti ne saniraju rane pregoleme nesreće koja ih je zadesila.

– Mi, Banaćani, novopridošle dočekujemo raširenih ruku i otvorena srca. Kao najrođenije. Drugačije i ne može, niti sme da bude, ako smo ljudi. A jesmo – emotivno veli Bošnjak.

I Taxi Zrenjanin

Zrenjaninci su dosad zbrinuli ukupno 286 osoba. U srednjem Banatu ovi ljudi ostaju dok im se uništeni domovi ne osposobe za stanovanje.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Činimo sve da stradalnicima olakšamo muke – kaže gradonačelnik. – Sve strukture grada su se, u humanitarnom smislu, maksimalno mobilisale. U direktnoj borbi sa podivljalim rekama učestvovali su mnogi sa ovdašnjih prostora: policijaci, pripadnici vatrogasno-spasilačkog bataljona, medicinari, ronioci, komunalci, naravno i građani dobrovoljci svih uzrasta, koji su pravili nasipe … Sve su to naši heroji. Pohvale i brojnim aktivistima učesnicima akcija prikupljanja i slanja pomoći za ugrožene…

U zrenjaninskom Crvenom krstu svakodnevna gužva, od jutra do mraka. Građani s paketima pristižu sa svih strana. Dosad se, kako veli sekretar CK Aleksandra Tanasijević, u magacine slilo više od 100 tona robe. Među aktivistima volonterima dominira mlađarija. U magacinu brdo kozervirane hrane, flaširana voda, higijenska sredstva, bebi oprema i još štošta neophodnog. U više šlepera i tura pomoć je odneta u Sremsku Mitrovicu, Šabac, Svilajnac, Ub, Krupanj… Gradonačelnik je, između ostalog, bio jedan od pratilaca humanitarnog konvoja za Paraćin.

Fudbaleri Proletera su već prikupljali pomoć, ali su rešili da nastave himanu misiju

Pomoć za poplavljena područja kontinuirano prikupljaju zrenjaninski učenici i profesori svih osnovnih i srenjih škola, studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, seoske mesne zajednice, privatnici, sportisti… Gradsko veće je u tu svrhu izdvojilo 600.000 dinara. Humanitarna akcija u gradu na Begeju, kako veli njegov prvi čovek, vremenski nije ograničena. Trajaće – dok bude potrebe.

BRIGA ZA MALIŠANE

– ZA sve koji su juče stigli u našu sredinu blagovremeno smo obezbedili smeštaj, hranu i sve ostalo neophodno da što lakše pregrme ovu muku koja ih je snašla – naglašava gradonačelnik Bošnjak. – Majke s školarcima biće u gradskim sredinama, da deca mogu da pohađaju nastavu, a one s predškolcima će u manja seoska mesta.

STOČNA HRANA

PAORI iz srednjeg Banata uveliko prikupljaju stočnu hranu za poplavljena područja. Sabirni punktovi su u svakoj mesnoj zajednici, a glavni punkt je u Stajićevu. Predsednik Gradske skupštine Zrenjanin Radovan Bulajić sa zadovoljstvom konstatuje da je odaziv izuzetan. Akcija će, dodaje, trajati više meseci.

Izvor: novosti.rs/M. Ivetić

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh