I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

U Vojvodini ove godine 27 slučaja zaraženih HIV-om

U svetu i Srbiji danas se podsećamo Dana borbe protiv HIV virusa i smrtonosnog oboljenja koje on uzrokuje – AIDSa.

Pod sloganom „Nijedan život izgubljen zbog side!“, Srbija dočekuje današnji dan sa niskom stopom oboljevanja od side, zahvaljujući merama koje su preduzete u sprečavanju širenja HIV virusa, poručili su stručnjaci.

red-ribbon-clip-art1

 

PerSu marketi

Prema podacima Instituta za javno zdavlje Vojvodine, u našoj pokrajini je od početka epidemije 1985. godine do 1. novembra 2013. godine, ukupno 396 građana saznalo da živi sa HIV infekcijom, od čega je 200 osoba obolelo, a 129 umrlo.

 Najveći broj HIV infekcija dijagnostikuje se u uzrastu od 20 do 39 godina (65%), dok je starijih od 39 godina bilo 28%, a ispod 20 godina 7%. Trenutno 267 građana Vojvodine zna da živi sa HIV-om, od kojih je 71 osoba obolela. Slučajevi HIV infekcije zabeleženi su u 39 od 45 vojvođanskih gradova i opština.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tokom 2013. godine na području Vojvodine zabeleženo je 27 novih slučajeva HIV infekcije. U devet slučajeva, u momentu postavljanja dijagnoze HIV infekcije – osobe su već bile u stadijumu simptomatske HIV infekcije. U toku 2013. godine četiri osobe koje žive sa HIV infekcijom su umrle.

Na području Srednjobanatskog okruga, HIV infekcija je do sada potvrđena kod 16 osoba, od kojih je 7 preminulo. Većinu inficiranih sa poznatim načinom zaražavanja čine muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima.

crveni-ribon-zrenjanin

Aktivisti Crvenog krsta sa crvenim ribonom na Trgu Slobode

NAJZNAČAJNIJI NAČIN BORBE JESTE PREVENCIJA

Do zaražavanja poslednjih godina najčešće dolazi nezaštićenim seksualnim kontaktom, tako da je upotreba kondoma pri svakom seksualnom odnosu najznačajniji vid prevencije. Testiranje na HIV, pored toga što je nezaobilazno u dijagnostici bolesti, pruža i mogućnost prevencije. Saznavanje HIV statusa u ranoj fazi, dok se bolest još nije razvila, predstavlja preduslov da se edukativnim delovanjem na inficiranu osobu utiče na sprečavanje daljeg širenja bolesti, a takođe, uz adekvatan režim života i lečenje, omogućava bolju prognozu pacijenatima.

U svim slučajeva kada postoji rizik zaražavanja, testiranje je besplatno. Takođe, u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin moguće je i testiranje na Hepatitis B i C, i može biti anonimno, odnosno pod šifrom.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh