I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • agencija dane
Aktuelno

U subotu u Aradcu prva manifestacija „Aradačke herovke“

Prva manifestacija „Aradačke herovke“ biće održana u subotu 20.juna u Aradcu, najavili su danas organizatori. Manifestaciju je, inspirisano očuvanjem tradicije u izradi starinskog slovačkog kolača Herovke, pokrenulo Udruženje građana „Harmonija Aradac“.

Centralni događaj biće takmičenje u pravljenju najboljih herovki, za koje se prijavljuju takmičarke pojedinačno ili po četiri njih u timu. Izgled, ukus, broj isprepletenih traka testa unutar herovke, ocenjivaće stručni žiri sastavljen od tamošnjih meštanki koje godinama važe za najvrsnije u izradi ovog specifičnog kolača.

herovke1

– Svi koji do sada nisu videli i probali herovke, kolač koji se kod nas Slovaka priprema u svečanim prilikama, moći će to da urade u subotu, počev od 11 sati. Pripremili smo bogat program i pored takmičenja ćemo predstaviti naše rukotvorine, stare zanate, metlarstvo, pčelare, vinare, kobasičare, pokazaćemo sve što Aradac ima. Nastupiće i nekoliko kulturno umetničkih društava, priredićemo svečani koktel, priča Jarmila Ponjičan predsednica Udruženja građana „Harmonija Aradac“.

PerSu marketi

I u ovoj kao i ostalim manifestacijama koje se organizuju u tom mestu, učestvovaće sva aradačka udruženja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Manifestacija u Aradcu biće još jedna u nizu lepih događaja koji su organizovani u poslednje vreme u srednjem Banatu, a dosta je i onih koji će tek biti priređeni u Melencima, Lukinom selu, Banatskom Despotovcu. Aradac je sinonim za autentičnost, različitost, ambijentalnost, duh, to je vid podsticanja ruralnog turizma koji je veoma važan za lokalno-ekonomski i održivi razvoj, rekao je član Organizacionog odbora manifestacije Jaroslav Stevanov.

herovkeJaroslav Stevanov i Jarmila Ponjičan u Gradskom press centru

Organizaciju su pomogli Grad Zrenjanin, Mesna zajednica Aradac, Kulturni centri Zrenjanina, Aradca, Belog Blata i brojni sponzori.

Foto: zena.blic.rs

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh