I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

U okviru manifestacije „Sremčevi dani- bal u Elemiru“, 14. put dodeljena literarna nagrada „Stevan Sremac“

Svake godine, poslednjeg vikenda u junu, u Elemiru se održava manifestacija „Sremčevi dani- bal u Elemiru“. Sinoć je svečano otvorena četrnaesta po redu. Posetioci su mogli da uživaju u nastupima folklornih ansambala, kao i u večernjem koncertu grupe „Apsolutno romantično“.

Dodeljene su i nagrade za literarni konkurs „Stevan Sremac“. Članovi žirija su bili Srđan Tešin, Jelena Blanuša i Uglješa Šajtinac.

Fordomanija

„Bilo je negde oko 120 radova u svim kategorijama. Imali smo aforizme, prozu, kratke priče i poeziju. Osnovni predznak je bio da sve one naginju ka humorističnoj književnosti. Ne odbacujemo ni one koji po startu i sadržaju, nemaju humora. Ove godine se poklopilo da nam je dobitnik prve nagrade, prvi put poslao aforizme. Ukoliko se sećate početaka ovog konkursa, dosta aforističara je bilo nagrađivano. Neke od nagrada su se i ponavljale. Aleksandar Baljak nam nikada pre nije slao aforizme. To je odmah prilikom pregleda radova dosta odjeknulo.Što se tiče druge dve nagrade, autori su takođe dobri, i poznati publici. Pored nagrađenih, pohvaljen je jedan broj ljudi. Mi imamo težnju da svake godine imamo neka nova imena. Voleli bi da imamo i mlađe i nove ljude, da konkurs živi kroz podmlađivanje. Želimo da konkurs dobuje snagu i da traje, bez obzira na ovaj žiri ili neki drugi. Sama dodela uvek protiče u prijatnoj atmosferi, i kao vrsta književne večeri.“-izjavio je član žirija, književnik Uglješa Šajtinac

Prvu nagradu na konkursu je osvojio Aleksandar Baljak, poznati aforističar.

 

„Ova nagrada mi znači, i svaka nagrada je važna. Svako ko bi rekao da mu nagrade ne znače, ne bi govorio istinu. Posebno mi je značajna, jer je dodeljena za žanr, o kom sam ovde govorio da je nepravedno zapostavljen. Svako priznanje za aforizam doprinosi afirmaciji, meni izuzetno interesantnog književnog žanra. Aforizam je nešto, što je toliko u skladu sa ovim vremenom brzine, kratkih informacija i vreme interneta. Vreme će demantovati sve one, koji u aforizmu nisu videli relevantnu književnu vrstu. Inspiraciju za aforizme nalazim svuda oko sebe. Ljudi često izgovaraju aforizme, a da nisu svesni. Političari koji u jednoj rečenici govore suprotne stvari, su mi mogo pomogli da dodjem do misli. Volim aforizme koji kod publike izazivaju buru smeha. Ima i onih koji su ozbiljni i nisu za estradu. Za kraj ću vam reći jedan od svoji omiljenih – toliko strašila a prinosi mali.“-istakao je aforističar Aleksandar Baljak

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh