I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

U Muzeju otvorena izložba „Torontalska županija i njeno nasleđe“

U Narodnom muzeju 11. decembra je otvorena izložba „Torontalska županija i njeno nasleđe“ kao rezultat jednogodišnjeg projekta Istorijskog arhiva Zrenjanin koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine i Grad Zrenjanin. 

zupanja-4

Izložba je posvećena slavnim vremenima Velikog Bečkereka i Banata, vremenima koja su danas zanemarena u lokalnoj istoriografiji, iako njihove tekovine i danas vidimo i osećamo. Izložba oživljava sećanja na važne ličnosti banatskog podneblja, torontalske plemiće, doba izgradnje banatskih pruga, Revoluciju 1848/49. godine, Milenijumsku izložbu u Budimpešti, Elemirsku bunu 1897. i druge značajne događaje iz lokalne istorije.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je arhivista, istoričar Filip Krčmar.

PerSu marketi

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nakon nastupa gudačkog kvarteta Zrenjaninske filharmonije koji je odsvirao Mađarsku igru.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

zupanija-3

Pored autora, prisutnima su se obratili pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Milan Micić i direktorka Istoriskog arhiva Ružica Cvetić.

županija-1

-Torontalska županija ne postoji već blizu sto godina, ali njeni tragovi su svuda oko nas. Ova ustanova u kojoj se nalazimo večeras osnovana je kao Muzej Torontalske županije, zrenjaninska Gradska kuća osnovana je pre oko 200 godina kao palata Torontalske županije, a bolnica koja je proslavila 120 rođendan, bila je županijska bolnica, rekao je Krčmar i dodao da je tokom godinu dana prikupljeno dosta podataka, arhivske građe i bibliotekarske građe.

On je podsetio i da je područje Torontalske županije zapravo teritorija srpskog Banata sa nekim pograničnim delovima Rumunije i Mađarske. 

zupanija-2

U pripremi izložbe Arhiv je sarađivao sa Narodnim muzejom Zrenjanin, Arhivom Vojvodine, Bibliotekom Matice srpske i Muzejom “Atila Jožef“ iz grada Mako u Mađarskoj.

Izložba će biti otvorena do kraja januara 2016.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh