I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

U kontejnerima za PET najmanje plastične ambalaže

Kontejneri za PET ambalažu u Zrenjaninu odavno nisu dobar primer pravilnog slektovanja otpada. Građani u njih ubacuju svo smeće, što govori o nivou svesti, kulturi, volji koju nemamo.

Haotičan sadržaj u zelenim žičanim kontejnerima najizraženiji je u gradskim naseljima, gde se često mogu videti i obijeni, razvaljeni katanci kao posledica međusobne borbe sakupljača plastičnih flaša. Mnogima je prodaja plastične ambalaže privatnim firmama koje se bave reciklažom, jedini izvor prihoda, pa u borbi za egzistenciju, ispražnjuju kontejnere obijanjem zaštitnog katanca.

photo (1)

U Javno komunalnom preduzeću „Čistoća i zelenilo“ svakodnevno se susreću sa oba problema.

PerSu marketi

– U gradu trenutno ima 120 kontejnera za PET ambalažu. Iako su postavljeni isključivo za odlaganje plastične ambalaže, pojedini građani u njih ubacuju i kućni otpad, staklene flaše, papir, najlon kese, konzerve, bez obzira što se pored nalaze metalni kontejneri. NN lica i dalje uzimaju PET iz kontejnera, prilikom čega lome katance, koje moramo da menjamo. Apelujemo još jednom na građane da u kontejnere za PET ambalažu ne odlažu ostali komunalni otpad, kaže za I love Zrenjanin PR menadžer „Čistoće i zelenila“, Danijela Tančić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Situacija nije bila takva u početku, pre sedam godina kada su postavljeni prvi kontejneri. Tada su građani pokazivali zavidan nivo svesti u selektovanju otpada, i kontejnere punili isključivo plastičnim flašama.

Pre izvesnog vremena „Čistoća“ je uvela, a zatim i povukla kontejnere za odlaganje limenki. „Kontejneri su bili veoma oštećeni, njihovo održavanje je bilo dosta skupo, a odziv građana za odlaganje te ambalaže nije bio veliki“, kažu u Čistoći.

 pet-kontejner

ČINJENICE O PET AMBALAŽI

  • U PET ambalažu spadaju plastične boce od gaziranih i negaziranih pića, boce od gazirane i negazirane vode, plastične boce od piva i ostala ambalaža sa oznakom PET
  • Plastici je potrebno 400 godina da se razloži u prirodi
  • Reciklažom PET boca čuvamo 84 % energije koja je potrebna za proizvodnju PET boce iz sirovine, uštedi se 4% nafte koja se koristi kao sirovina za proizvodnju plastike
  • Reciklažom jedne tone PET ambalaže oslobađa se prostor na deponiji (sačuva se oko 7 m3 prostora)

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh