I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U fokusu šeste sednice Skupštine grada – transformacija javnih preduzeća

Nastavku transforamcije javnih preduzeća čiji je osnivač grad posvećeno je najviše vremena tokom šeste sednice Skupštine grada.

Sednici je  prisustvovalo  64 odbornika koji su glasali o 27 tačaka dnevnog reda.  Usvojene su odluke o pokretanju likvidacije u javnim preduzećima „Rezervati prirode“ i „Turistički centar grada Zrenjanina“, a potom i odluke o transformaciji u javne ustanove. Usvojene su i odluke o imenovanju vršilaca dužnosti direktora pa je tako za direktora Javne ustanove “Rezervati prirode Zrenjanina” izabran je mr Dejan Jovanov, a za vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

dejan-jovanov

v.d. direktora JU „Rezervati prirode“ mr Dejan Jovanov

PerSu marketi

Što se tiče transforamcije JU „Rezervati prirode“ postoje dva segmenta. Jedan je pravno-tehnički obzirom da su nastupile izmene u zakonu o budžetskom sistemu, a što se tiče suštinskog dela tu se ne menja ništa. Mi smo i dalje upravljači Specijalnim rezervatom prirode „Ritovi Donjeg Potisja“, upravljač smo tri spomenika prirode, a uskoro i parka prirode druge kategorije „Rusanda“. Naša čuvarska služba je i dalje na terenu ali što se tiče broja zaposlenih ova ustanova ima potrebu za povećanjem broja ljudi u čuvarskoj službi jer sa tri čuvara i šefom čuvarske službe nemoguće je kvalitetno pokriti 10 000 hektara površine. „Ritovi“ su razmešteni na geografskoj dužini od gotovo 38 kilometara što je jako teško čuvati obzirom na sve aktivnosti ribokradica i drugih kojih oštećuju prirodu. Zasada bi nam bila potrebna barem tri čuvara da bismo ispunili sve one norme koje je zakonodavac pred nas stavio. Pred nama je proces proglašavanja  „Potamišja“ predelom  izuzetnih odlika prve kategorije što će obuhvatati gotovo 24000 hektara zemljišta, a za zaštitu takve površine neophodno je barem od 8 do 10 čuvara. JU „Rezervati prirode“ je i sada nakon „Voda Vojvodine“ i „Palića“ treći najveći upravljač u pokrajini, a proglašenjem „Potamišja“ predeleom izuzetnih odlika imaće još veću odgovornost – rekao je za naš portal mr Dejan Jovanov v.d. direktora JU „Rezervati prirode“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Odgovarajući na pitanja odbornika opozicije, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao je da se od 1. decembra iz budžeta grada više ne mogu finansirati plate zaposlenih u javnim preduzećima. On je objasnio da se mora izvršiti transformacija tih preduzeća, kako bi mogla i dalje obavljati funkciju zbog koje su osnovana.

– U slučaju “Rezervata prirode”  oni ostvaruju određene prihode na tržištu, i to će nastaviti da čine kao javna ustanova. Smatrali smo da je postavljanje javnog pravobranioca za likvidacionog upravnika najbolje rešenje, jer s obzirom da je grad osnivač tog javnog preduzeća, u njegovom je vlasništvu i imovina kojom se upravlja i koju grad može dati na korišćenje – rekao je Santovac, dok je javni pravoblanilac Goran Rakić dodao da, u slučaju javnih preduzeća, ne može biti sproveden stečaj već samo likvidacija  te da svu odgovornost za javno preduzeće snosi njegov osnivač, u ovom slučaju Grad Zrenjanin.

 

Usvojen je predlog Odluke o izmeni Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za organizacione oblike u sistemu grada Zrenjanina za 2015. godinu. Maksimalan dozvoljeni broj za Zrenjanin je 1874 dok je trenutno zaposlenih 1779 – izjavio je Saša Santovac za naš portal. Usvojen je i  predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji grada Zrenjanina

 Skupština je verifikovala predlog Zaključka Gradskog veća kojim se nalaže javnim preduzećima i drugim oblicima organizovanja čiji je osnivač grad  Zrenjanin da 50% dobiti odnosno viška prihoda nad rashodima po završnom računu za 2015. godinu uplate u budžet grada Zrenjanina.

skupstina-grada2

Usvojena je i odluka o smeni u  Komisiji za sprovođenje konkursa za izbor direktora Javnih preduzeća. Umesto Marka Šijana  razrešenog na lični zahtev  za predsednika te Komisije  imenovan je Goran Tajdić.   Na lični zahtev razrešen je i vršilac dužnosti direktora javnog komunalnog preduzeća “Zrenjaninska objedinjena naplata” Goran Starčević. Na tomesto  imenovan je diplomirani ekonomista Laslo Fuks.   Izabran je i vršilac dužnosti “Javnog preduzeća za urbanizam” Zrenjanin, diplomirani ekonomista Jovan Cvetić.

Na osnovu odredbi novog Zakona o javnim preduzećima  koji je stupio na snagu marta ove godine  jedinice lokalne samouprave dužne su da do 1. decembra usklade sve osnivačke akte dosadašnjih javnih preduzeća, a u skladu s odredbama Zakona o privrednim društvima i Zakona o budžetskom sistemu transformišu javna preduzeća koja su bila indirektni budžetski korisnici.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh