I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

U Česteregu održano peto Svetsko prvenstvo u kuvanju „Bosanskog lonca“

ZrBizNet

U organizaciji Mesne zajednice „Čestereg“, u okviru slave sela, 25. jula održano je peto Svetsko prvenstvo u kuvanju „Bosanskog lonca“.

Ovom programu prethodila je prva slikarska Kolonija koja je počela u prepodnevnim satima u parku kod crvke u centru Česterega.

cestereg-kolonija

Učestvovalo je 11 slikara – Dalila Avram (Torak), Nada Bogaroški (Aleksandrovo), Edita Zerebelji Tenji (Novi Bečej), Danijela Šuput (Žitište), Braco Azarić (Novi Kozarci), Rade Novaković, Nandor Mičik i Marko Cvetičanin (Kikinda), Emil Čorba (Torda), Božidar Borombožin, Vladimir Nikolić (Zrenjanin) i vajar Boško Ivić. Kolonija je organizovana u saradnji sa Kulturno prosvetnom zajednicom Žitište i Mesnom zajednicom Čestereg.

Fordomanija

cestereg-kolonija1

Takmičenje u kuvanju „lonca“ održano je takođe u parku već oko 15 sati. Učestvovalo je 14 ekipa iz Česterega i okruženja. Pobednik ovog petog Svetskog prvenstva je ekipa Zemljoradničke zadruge iz Česterega.

Pored Bosanskog lonca, učesnici su pekli roštilj, kuvali kukuruz i dobro se družili.

cestereg-bosanski-lonac

Svrha manifestacije je promovisanje dobrog raspoloženja i pozitivne energije kao neizostavnih začina tradicionalne bosanske kuhinje koju u banatskoj ravnici još uvek ponosno čuvaju potomci nekadašnjih kolonista.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh