I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

U Aradcu održana prva manifestacija „Dan aradačke herovke“

Miris vanile i domaćih kolača širio se danas u Aradcu, na prvoj manifestaciji „Dan aradačke herovke“ posvećenoj tradicionalnom starinskom kolaču „herovke“.

Manifestaciju je organizovalo tamošnje Udruženje građana „Harmonija Aradac“.

herovke1

 

PerSu marketi

Čast da svečano otvori manifestaciju pripala je poslanici Skupštine AP Vojvodine i predsednici Saveta za rodnu ravnopravnost Stojanki Lekić, nakon čega su dobrodošlicu gostima poželele aradačke „Meškarke“.

aradacke-herovke

Kako je kolač herovke osnovni motiv za pokretanje jedne nove priče, tako je i centralni deo manifestacije morao biti tematski. Organizatori su zato pripremili takmičenje u pravljenju najboljih herovki, dozoljavajući ženama da se organizuju u manje timove i tako se nadmeću. Njihov rad i krajnji proizvod ocenjivao je stručni žiri sastavljen od, sada veći iskusnih meštanki, koje u Aradcu važe za neprevaziđene u izradi tog kolača.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U izradi najbolje herovke takmičila su se četiri tima žena, a najbolje su bile Kristina Jonaš, Ana Godova i Milina Hučkova.

– U našoj kući se jede hrskava herovka, neko voli da je testo deblje, ali ja lično volim tanko testo sa puno mehurića, da je kolač hrskav kao štapić i da je mirisan. Danas se ocenjivaoukus, izgled, i koliko je herovka ispečena jer je bitno da je jednako ispečena i u unutrašnjosti kada se otvori, rekla jekada se otvori tgreba biti jednako ispečena, rekla je predsednica žirija Olinka Lovas. 

herovke4

 

– Ideja o osnivanju organizovanju jednog ovakvog događaja potekla je od novinara Božidara Drinića koji je u svojoj knjizi „Žene banatske“ spomenuo aradačke žene i herovke. Herovke se prave od davnina i žene su ih pripremale na razne načine, recepti su se prenosili kroz ženske generacije, sve do modernog vremena u kom živimo, kada se prže u obliku lopte. Odlučili smo da se prve godine takmiče samo žene iz Aradca, a već sledeće godine želimo da dođu i žene sa strane, izjavila je Jarmila Ponjičan, predsednica UG „Harmonija Aradac“. 

aradacke-herovke-3

 

Pored ukusnih herovki i domaćih kolača, posetioci su imali priliku da vide domaće rukotvorine, stare zanate da probaju domaći med i aradačka vina. Meštani ovog sela pokazali su se pravim domaćinima, dočekujući svakog gosta uz iskreni osmeh i reči dobrodošlice.

herovke6

Iako je prva po redu, ova manifestacija je okupila značajan broj posetilaca iz okolnih mesta, tokom celog dana su se razmenjivali recepti, prepričavali su se slovački običaji, a mladi su imali jedinstvenu priliku da ovo iskustvo ugrade u svoju brzu i potpuno drugačiju sadašnjicu.

  • Divider

  • Divider
Na vrh