I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

U Aradcu održana prva manifestacija „Dan aradačke herovke“

Miris vanile i domaćih kolača širio se danas u Aradcu, na prvoj manifestaciji „Dan aradačke herovke“ posvećenoj tradicionalnom starinskom kolaču „herovke“.

Manifestaciju je organizovalo tamošnje Udruženje građana „Harmonija Aradac“.

herovke1

 

I Taxi Zrenjanin

Čast da svečano otvori manifestaciju pripala je poslanici Skupštine AP Vojvodine i predsednici Saveta za rodnu ravnopravnost Stojanki Lekić, nakon čega su dobrodošlicu gostima poželele aradačke „Meškarke“.

aradacke-herovke

Kako je kolač herovke osnovni motiv za pokretanje jedne nove priče, tako je i centralni deo manifestacije morao biti tematski. Organizatori su zato pripremili takmičenje u pravljenju najboljih herovki, dozoljavajući ženama da se organizuju u manje timove i tako se nadmeću. Njihov rad i krajnji proizvod ocenjivao je stručni žiri sastavljen od, sada veći iskusnih meštanki, koje u Aradcu važe za neprevaziđene u izradi tog kolača.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U izradi najbolje herovke takmičila su se četiri tima žena, a najbolje su bile Kristina Jonaš, Ana Godova i Milina Hučkova.

– U našoj kući se jede hrskava herovka, neko voli da je testo deblje, ali ja lično volim tanko testo sa puno mehurića, da je kolač hrskav kao štapić i da je mirisan. Danas se ocenjivaoukus, izgled, i koliko je herovka ispečena jer je bitno da je jednako ispečena i u unutrašnjosti kada se otvori, rekla jekada se otvori tgreba biti jednako ispečena, rekla je predsednica žirija Olinka Lovas. 

herovke4

 

– Ideja o osnivanju organizovanju jednog ovakvog događaja potekla je od novinara Božidara Drinića koji je u svojoj knjizi „Žene banatske“ spomenuo aradačke žene i herovke. Herovke se prave od davnina i žene su ih pripremale na razne načine, recepti su se prenosili kroz ženske generacije, sve do modernog vremena u kom živimo, kada se prže u obliku lopte. Odlučili smo da se prve godine takmiče samo žene iz Aradca, a već sledeće godine želimo da dođu i žene sa strane, izjavila je Jarmila Ponjičan, predsednica UG „Harmonija Aradac“. 

aradacke-herovke-3

 

Pored ukusnih herovki i domaćih kolača, posetioci su imali priliku da vide domaće rukotvorine, stare zanate da probaju domaći med i aradačka vina. Meštani ovog sela pokazali su se pravim domaćinima, dočekujući svakog gosta uz iskreni osmeh i reči dobrodošlice.

herovke6

Iako je prva po redu, ova manifestacija je okupila značajan broj posetilaca iz okolnih mesta, tokom celog dana su se razmenjivali recepti, prepričavali su se slovački običaji, a mladi su imali jedinstvenu priliku da ovo iskustvo ugrade u svoju brzu i potpuno drugačiju sadašnjicu.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh