I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Tužna sudbina prvog labuda zrenjaninskog jezera

Javnost je prethodnih dana šturo obaveštavana o uginuću divljih ptica, baveći se uglavnom temom ptičijeg gripa.

Ptice su većinom ugibale od iscrpljenosti kao posledice duge i oštre zime, a mali broj njih i od virusa pomenutog ptičijeg gripa.

Među uginulim pticama je i labud koji je pre tačno pet godina obitavao na centralnom gradskom jezeru u Zrenjaninu i neko vreme bio „zvezda“ u medijima. U to vreme je sa svojom ženkom Zrenjanincima bio omiljen motiv za fotografisanje.  Labud „Lale“  i njegova ženka „Sosa“ kako ih je javnost „krstila“ 2012. godine kada su i pušteni na jezero, obitavali su na njemu oko mesec, a potom su odleteli u pravcu Mađarske.

Ptice su mogle da se prate na osnovu prstena, a budući da su ih mađarski čuvari nekoliko puta očitavali, sve vreme se znalo mesto na kojem ovaj par živi. Poslednji put su registrovani u Mađarskoj, u decembru prošle godine, da bi se zbog veoma jake zime zaputili nazad na jezero u Zrenjaninu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Labud Lale sa žutim vratnim prstenom 

– Zanimljivo je da su se Lale i Sosa vratili na mesto na kojem smo ih pre pet godina spasili, oporavili i pustili na naše jezero u centru grada, i da su ponovo došli da  „traže“ pomoć. Labud Lale doleteo je vidno iscrpljen i, nažalost, pre desetak dana je i uginuo – priča za naš portal Stevo Čorokalo iz JU „Rezervati prirode“.

Očigledno da se ptice nisu tu slučajno vratile.

– Naravno, to su inteligentne životinje, a sigurno da su i zapamtile lep tretman koji su imale pre pet godina – kaže Čorokalo.

Lale prvi labud u istoriji grada Zrenjanina koji je zaplivao jezerom

Labud kojeg je javnost kasnije krstila imenom „Lale“ došao je na gradsko jezero zahvaljujući Lovačkom udruženju grada Zrenjanina, lovačkom društvu „Petra Stajićevo“  i udruženju građana Lokalni ekološki izazov „Zrenjanin“. Labud koji je  pronađen u prirodi  i kasnije oporavljen morao je i da bude vraćen u prirodu.  Tako je na jezero pušten 8. marta 2012. godine, a po njemu je i jezero nazvano „Labudovo jezero“.

.

– Tokom svoje dužnosti u JU „Rezervati prirode“ spasili smo mnogo jedinki svih vrsta ptica – nastavlja Čorokalo. -Spašavali smo i rode, orlove mišare, belorepane, labudove. Nažalost, dešavaju se i ovakvi tužni događaji ali tako je to, u prirodi nema milosti. Naš  posao pored čuvanja prirode jeste i da pratimo i kontrolišemo životinje jer na taj način kontrolišemo i sada aktuelnu situaciju sa ptičijim gripom.

Lale tokom života nije uspeo da se upari bez obzira što je imao Sosu, međutim i  to je u prirodi normalno, jer ne uspeju sve ptice da se upare. Ostaje da sačekamo još sezonu-dve pa da na gradskom jezeru dočekamo i „ružne pačiće“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh