I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

TUGA : Tijana Ognjanović izgubila bitku za novo srce

Mala Tijana Ognjanović preminula je 15. jula, rano ujutru, u bolnici u Hjustonu. Otkazali su joj svi organi u umrla je od izliva krvi u mozak.

Tijani se nedavno stanje pogoršalo i brzo je operisana. Operacija je trajala 10 sati, dobila je veštačku pumpu za srce i činilo se da će sve biti u redu. Međutim, nekoliko sati nakon toga stanje se odjedanput promenilo.

tijana 1

Tijana je početkom aprila 2013. u pratnji svojih roditelja Nebojše i Jelene Ognjanović otputovala specijalizovanim medicinskim letom avio komapnije Oranž Avijejšn u Hjuston u Sjedinjenim Američkim Državama gde je primljena na Teksašku Dečju bolnicu i započela niz ispitivanja i priprema za transplantaciju srca kao jedini način da se spasi njen mladi život. Princeza Katarina i njena Humanitarna Fondacija su uspeli da spuste cenu transplantacije na 700.000 dolara i da obezbede smeštaj za Tijanine roditelje dok borave u Hjustonu. Borba da Tijana dobije novo srce je probudila i pokrenula javnost i medije i animirala veliki broj društveno odgovornih kompanija, institucija i pojedinaca koji su pomogli i uz velike napore uspeli da prikupe potrebna sredstva za odlazak u Hjuston.

I Taxi Zrenjanin

tijana ognjanovic

Posle niza ispitivanja i stabilizacije Tijaninog zdravstvenog stanja na Veliki petak, 10. maja 2013. Tijana je i zvanično stavljena na listu čekanja za novo srce. Oporavak je tekao jako dobro, Tijana je otpuštena iz bolnice i bila je sa roditeljima u Ronald Mek Donald kući i išla tri puta nedeljno na kontrole u bolnicu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pre dve nedelje, početkom jula pojavile su se nove komplikacije i Tijani je počelo da se pogoršava stanje. Da bi joj spasli život, lekari su odlučili da urade operaciju i da je stave na mehaničku pumpu koja je pokretala srce. Operacija koju su radili vrhunski svetski kardiolozi trajala je više od devet sati. Tijana je uspela da se izbori sa ovim problemom i nakon završene operacije počela je da se oporavlja. Lekari su roditeljima rekli da će organizmu biti potrebno bar dva meseca da se oporavi da bi transplantacija  uopšte bila moguća. Po prvi put za šest godina Tijanino srce je radilo kapacitetom od preko 70 odsto.

Na žalost u noći između nedelje i ponedeljka došlo je do naglog otkazivanja bubrega, zatim jetre i na kraju do masivnog krvarenja na mozgu. Tijanin organizam nije uspeo da se izbori i njen život se ugasio u ranim jutarnjim časovima.  

tijana

Značajan broj manjih privatnih firmi i pojedine obrazovne ustanove u Zrenjaninu pomogli su akciju „Srce za Tijanu“ pojedinačnim uplatama na tekući račun. Srbija je tada prikupila pola miliona dolara dovoljnih za depozit, no i pored borbe koju je nacija vodila, malena Tijana Ognjanović izgubila je bitku sa životom.

Izvor : Kurir-online  Foto : facebook

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh