I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Trgovina ljudima – sve više slučajeva radne eksploatacije

Policijski službenici Policijske uprave u Zrenjaninu, Odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima u saradnji sa Crvenim krstom Zrenjanin 18. oktobra ove godine oformili su informativni punkt u centru Zrenjanina, povodom “Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima“.

Trgovina ljudima

Mesec oktobar je proglašen “Mesecom borbe protiv trgovine ljudima’, tako da su policijski službenici pojačali preventivnu aktivnost u saradnji sa vladinim i nevladinim organizacijama, kroz predavanja u školama, učestvovanja u tv i radio emisijama, akcijama i tribinama.

Namera ove akcije je podizanje svesti kod građana, a naročito kod mladih o ovom krivičnom delu, sa ciljem da shvate ovaj kompleksni fenomen i steknu bolju sliku i sposobnost da prepoznaju ovaj problem, ističu Saša Čekrlić i Borislav Kočić, policijski službenici Odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima, Policijske uprave (PU) u Zrenjaninu.

I Taxi Zrenjanin

Žrtve trgovine ljudima, posebno mladi trpe ozbiljne i nepopravljive posledice.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Često su fizički zlostavljane i preživljavaju psihičke traume. Svest o fenomenu ovog krivičnog dela raste kao rezultat aktivnosti usmerenih na adekvatno informisanje. Postoji potreba da se dopre do svake osobe koja može biti namamljena i olako postati žrtva trgovine ljudima. Najefikasniji način borbe protiv trgovine ljudima jeste upravo prevencija.

Kako bi građanima približili ovu pojavu i kako bi shvatili da se trgovina ljudima dešava i u našem okruženju, tokom predavanja i upoznavanja javnosti policijski službenici su kroz konkretne primere koje su se desile u našoj bližoj okolini pokušavali da jasno ukažu na prisutnost ovog problema.

Policijski službenici su ukazivali i na to da je poslednje vreme sve više slučajeva radne eksploatacije, gde vrbuju žrtve obećavajući dobru zaradu za rad u inostranstvu.

Takođe, moderna sredstva komunikacije danas olakšavaju vrbovanje žrtava trgovine ljudima. U odnosu na raniji period primetno je da svest o ovom fenomenu kod građana znatno veća tako da će se nastaviti sa ovakvom praksom preventivne edukacije.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh