I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Traži se odgovornost za pad tendera za pijaću vodu

U organizaciji Udruženja građana “Naš grad, naša stvar” u Zrenjaninu je sinoć održana panel diskusija na temu poništenog tendera za preradu vode za piće.

Pored predstavnika tog udruženja, u diskusiji su učestvovali i članovi društva i organizacija koja se ovim pitanjima bave na nivou cele Srbije.

fabrika-vode

Zdravko Vujasinović iz lokalnog udruženja „Naš grad, naša stvar“ obrazložio je da je “Bajka o vodi” priča o tome “kako se završilo nešto što je trebalo da bude istinito i ozbiljno”.

I Taxi Zrenjanin

– Ova bajka ispričana je u našim lokalnim okvirima i krajnje je vreme da čujemo da neko ozbiljniji priča o našem problemu, a to su pokrajina i republika. Oni moraju konačno da shvate da to nije problem nekog malog grada, već da se ovde radi o 75000 ljudi u samom Zrenjaninu i 125.000 nas na teritoriji grada sa naseljenim mestima. Nismo srećni zbog pada tendera, ali smo još pri njegovom raspisivanju rekli da to neće biti dobro, rekao je Vujasinović medijima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zoran Bašić iz Društva protiv korupcije kaže da su od početka pratili javnu nabavku i ukazivali na pojedine stavke koje bi se u slučaju realizacije ideje o preradi vode, pokazale višestruko štetnima po grad i građane.

– Prva i osovna greška jeste vrednost ugovora. Naručilac je odredio da se ugovor potpisuje na tri godine i procenio njegovu vrednost na 600 miliona dinara, a ta vrednost je zapravo preko tri milijarde. Druga sporna stvar jeste preuzimanje čiste pijaće vode od ponuđača. U ugovoru je pisalo da fabrika vode isporučuje 6,5 miliona kubika vode godišnje i da isto toliko vode preuzima zrenjaninska firma “Vodovod i kanalizacija” po ceni od 28 centi što je oko 2000000 evra, a neki sagovornici iz te firme su nam rekli da mogu da naplate samo 50 odsto te vode, što bi značilo da bi 50 odsto plaćali građani, a preostalih 50 odsto grad. U konkursnoj dokumentaciji je predviđeno da i grad i Vodovod izdaju 36 menica tako da bi indirekto svi građani plaćali tu vodu i putem budžeta. Potenciramao da se po Zakonu o javnim nabavkama utvrdi ko je odgovoran za ovo, da li je to direktor Vodovoda i komisjia koju je on imenovao. Čekamo da se završi ceo postupak i tada ćemo od Vodovoda tražiti zapisnike sa satanaka na kojima su oni odbacili Zahtev za zaštitu prava da vidimo zašto su ga odbacili i da li su to uradili pod pritiskom ili su nestručni, rekao je Bašić.

Zlatko Minić iz organizacije „Transparentnost Srbija“ kaže da bi problem koji Zrenjanin ima sa vodom za piće mogao biti rešen kroz javno-privatno partnerstvo.

– U ova partnerstva se ne treba brzo zaletati, ona političarima odmah deluju kao dobro rešenje jer ne povlače za sobom velika zaduženja. Ovakav vid partnerstava ima kvalitene mehanizme koji bi trebalo da spreče mogućnost korupcije jer su jasno propisane obaveze po pitanju nadzora ali i podele rizika, a tu su i obaveze kojima se štiti interes građana. Mi govorimo o partnerstvima koje po zakonima traju od 5 do 50 godina, a u praksi najčešće od 20 do 25 godina. To nije nešto što traje koliko i jedan mandat jedne vlasti, to je nešto što traje mnogo duže, rekao je Minić.

Poznati po brojnim uličnim akcijama kojima su skretali pažnju vlasti i javnosti na problem sa vodom, aktivisti udruženja „Naš grad, naša stvar“ nastaviće da organizuju nove akcije, ovaj put usmerene na republičke i pokrajinske organe kako bi problem bio podignut na viši nivo i izašao iz lokalnih okvira.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh