I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Tradicionalno lomljenje česnice u Uspenskom hramu

Svečanom liturgijom, u hramu Uspenja presvete Bogorodice u Zrenjaninu, obeležen je dolazak najveselijeg hrišćanskog praznika, Božića.

Pred mnogobrojnim vernicima, slavski kolač osveštali su protojerej Dušan Jovanov, otac Slađan Ristić i otac Radomir Nađalin. Kao i proteklih godina, česnicu je darovala Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja. Protojerej Dušan pomolio se pred okupljenim vernicima za zdravlje starijeg, od dvojice braće Mrkšića.

cesnica-mrksicevih-salasa
– Živeo sam u vremenu kada je vladao takozvani ateizam, a upravo ove godine je tačno pola veka otkada sam obukao svešteničku mantiju. Tada su  crkve bile punije, naročito na selu. Nije mogla da prođe nedelja, a da ne kažem praznik, da seljak, paor, ne dođe u crkvu. U gradovima je to bilo malo drugačije. Mnogi su verovali u Boga, ali nisu to smeli javno da manifestuju. Zato vas još jednom pozivam da se okupimo oko Pravoslavlja, da budemo složni, tu će nas Bog nagraditi. Kao što svaka kuća ima slavski kolač, tako je i danas ova česnica kolač sviju nas. Sve vas pozdravljam radosnim Božićnim pozdravom: Hristos se rodi, rekao je Protojerej.

cesnica

PerSu marketi

Sreću i čast da dobije zlatnik sakriven u česnici, ove godine imala je Slađana Stanaćev učenica 6. razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“. Ona je istog trena radost podelila sa svojom sestrom bliznakinjom, Jasminom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

bliznakinje-casnica

– Kao što u narodu postoji verovanje da će dobitniku zlatnika sve krenuti dobro u ovoj godini, ja se nadam da će tako biti i mojoj porodici i želja mi je da svima bude tako – rekla je Slađana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh