I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Tisa cveta – večeras će vam reka ostvariti ljubavne želje

„Kad Tisa cveta“ naziv je najromantičnije manifestacije u Novom Bečeju kojom se obeležava jedinstveni prirodni fenomen cvetanja reke, koji se odigrava samo na Tisi i reci Jang Cenk Jang u Kini.

Reč je o insektima čije larve žive 3 godine u mulju, a onda se u toku jednog predvečerja pojave na površini reke, obave ljubavni ples i odmah uginu, najpre mužjak, a onda i ženka pošto položi jaja. Tada Tisa izgleda kao da je uistinu procvetala. Ove godine manifestacija se održava od 10. do 12. juna, a centralno dešavanje je u subotu 11. juna.

tiski-cvet-amac

U Novom Bečeju Tiski cvet, kako se naziva taj insekt prozirnih zlatnih krila, ima poseban značaj. Postao je zaštitni znak grada, pa je taj naziv dat i hotelu i spomeniku, suvenirima.  Novobečejska legenda kaže da se samo u vreme cvetanja Tise ostvaruju ljubavne želje zamišljene prilikom puštanja zapaljenih svećica u reku. Legenda  je postala veoma primamljiva, pa je postala navika da se u Tisu puštaju svećice utisnute u čamčiće od liciderskih srca. Zovu ih svećice želja, uglavnom ljubavnih. Svake godine domaćini se potrude da pripreme što bolji prateći program i sa gostima podele uverenje o ostvarenju želja. Tako, mnogi dođu na Tisu u Novi Bečej u vreme cvetanja reke da bi učvrstili svoju ljubav. – Mislim da nigde u Srbiji ne postoji manifestacija koja je posvećena isključivo ljubavi kao što je ova i pritom da se još održava na vodi – kaže Nevena Subotić iz organizacionog odbora ove manifestacije. Ljudi koji su makar jednom bili uvek nam se vraćaju. Najčešći gosti iz inostranstva su nam Slovenci, a od domaćih beograđani, novosađani i naravno gosti iz okolnih mesta – rekla je ona.

PerSu marketi

tisa-cveta-srca

Tiski cvet je prastara vrsta insekta. Preci ove vrste nastali su pre oko 200 miliona godina. Jedinke tiskog cveta su najkrupnije jednodnevnice. Danas je reka Tisa jedno od retkih utočišta gde se Tiski cvet masovno roji svake godine. Cvetanje reke Tise se odvija sredinom juna i traje 15-tak dana. Dešava se uvek u predvečernjim satima. Tada se na površini Tise na delu sa glinovitim koritom pojavljuju larve mužjaka, iz kojih se za par sekundi izlegu insekti. Nešto kasnije se pojavljuju i larve ženki, a nakon toga počinje masovni “svadbeni let”, posle kojeg mužjaci brzo umiru. Ženke još lete izvesno vreme uzvodno, a zatim se spuštaju na površinu vode i odlažu 6.000-7.000 sitnih jajašca (koje brzo tonu na dno reke) i umiru. Iz oplođenih jajašca za dve-tri nedelje izlegnu larve, koje se ukopavaju u glinoviti deo korita reke i tu rastu tri godine.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

izvor: agroinfotel.net

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh