I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Težak položaj romske populacije u Srbiji

Svetski Dan Roma, 8. april, obeležava se danas i u Srbiji, kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj romske populacije. Položaj Roma u Srbiji težak, upozorava organizacija „Jurom centar“ na Svetski dan Roma. Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine u Srbiji živi više od 147.000 Roma, prosečne starosti oko 28 godina.

romi

Položaj Roma u Srbiji je nezadovoljavajući, saopštila je nevladina organizacija „Jurom centar“, navodeći da su Romi često izloženi nasilju, da kratko žive i da nisu zastupljeni u javnom i političkom životu.

„Svaki 8. april podseti nas na nasilje koje može da bude još gore, na parole o ravnopravnosti svih ljudi koje, za nas, u stvarnom životu ne važe“, navodi se u saopštenju.

PerSu marketi

„Jurom“ podseća da od 100 Roma jedan doživi šezdesetu godinu, kao i da stotine visokoobrazovanih Roma sede kući ili u neprofitnim organizacijama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zrenjaninsko naselje „dudara“ poznato je po brojnim problemima sa kojima se romska populacija bori decenijama unazad. Naši sugrađani tog dela grada dobijali su brojna obećanja od kojih većina nikad nije sprovedena u delo. Ovo naselje nije jedino mesto na kojem žive Romi, ali je najlošije i nebezbedno za život.

Na Prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. Tada je za romsku himnu proglašena pesma „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Izvor : RTS, I love Zrenjanin  Foto : B92

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh