I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Tarašani ispraćaju rode iz svog sela

Meštani Taraša organizovali su proteklog vikenda niz aktivnosti kojima je obeležena seoska slava Preobraženje.

Tako je 15. put u kontinuitetu održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe, „Taraški kotlić“ u kom se nadmetalo 37 takmičara. Udruženje žena „Taraške frajle“ predstavile su etno izložbu i prodavale domaće kolače.

taras-dobrodoslica-rode

 taras-dobrodoslica-rode   taras-kotlic
Ljubitelji roda su na svoj način priredili pripreme za ispraćaj ovih lepih ptica u toplije krajeve, te su organizovali oproštajnu foto izložbu i promociju manifestacije „Dan taraških roda“ koja je prvi put ove godine bila održana u selu 14. juna.

I Taxi Zrenjanin

Nekoliko stotina posetilaca moglo je da pogleda fotografije autorke Tanje Mijatov, na kojima su predstavljene rode na raznim lokacijama, retrospektivu same manifestacije, info table sa zanimljivim podacima o belim rodama i da od promotera čuju ciljeve i planove vezane za ovu mladu, lokalnu manifestaciju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

taras-izlozba

taras-izlozba-fotografija-rode

Selo Taraš je i zvanično izabrano od strane „Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“ kao srpski kandidat za „Evropsko selo roda“. Ovu titulu svake godine dodeljuje Nemačka fondacija za zaštitu prirode „EuroNatur“ jednom od evropskih sela koja ulažu u zaštitu belih roda i njihovog staništa. U prethodnih deset godina ovu titulu dobile su Hrvatska, Mađarska, Rumunija i Makedonija, a ljubitelji roda u Tarašu nadaju se da će naredna nagrada doći u našu državu i u njihovo selo.

– Za ovu kandidaturu su bila zainteresovana i sela Sakule i Kupinovo, ali je Taraš zbog najvećeg broja roda, odnosno 40 parova, već sprovedene zaštite, održane manifestacije u ime roda i velikog entuzijazma grupe mladih ljudi iz ovog mesta, ipak odnelo pobedu. pobedilo. Dobijanjem ovog statusa, i sami meštani će dobiti dodatnu šansu da zarade, jer će početi da se razvija seoski turizam, kažu predstavnici manifestacije „Dan taraških roda“.

Dvojica stranaca u preteklom periodu izrazila su veliko interesovanje za Taraš, i nedavno su i došli da obiđu lepotu prirodnih bogatstava sela. Najpre je u selo navratio fotoreporter britanskog magazina o prirodi, a za njim je došao i predstavnik pomenute nemačke fondacije „EuroNatur“ koji je najavio grupnu posetu turista iz te zemlje u proleće naredne godine. Oni će obilaziti vojvođanska sela su kojima se beleži najveći broj roda.

taras-ulica-roda
– Bilo bi nam drago da se sva naša banatska i vojvođanska sela koja imaju mnogo roda, udruže i da razmene iskustva i podatke kojima raspolažu. Svi zajedno možemo da uradimo mnogo za zaštitu belih roda, staništa koje je od vitalnog značaja za njihov opstanak, a samim tim i na zaštiti sredina koje i sami naseljavamo i u kojima živimo. Promocija i soski turizam mogu lepo da se uklope u sve to, i da korist osete priroda i ptice, ali i ljudi, kažu Tarašani.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh