I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Taraš proglašen za „Evropsko selo roda 2015. godine“

Fondacija evropske prirodne baštine „Euronatur“ proglasila je Taraš za Evropsko selo roda 2015., a ova vest juče je saopštena meštanima tog sela na teritoriji Grada Zrenjanina. Priznanje će biti dodeljeno na svečanoj ceremoniji u Tarašu.

taraske-rode

– Vaše selo bilo je na primeran način i sa puno entuzijazma posvećeno promovisanju roda u životu lokalne zajednice i zaštiti dragocenih predela u okolini. Cilj ovog priznanja je da se na međunarodnom nivou promovišu mesta izvanredne prirodne i kulturne baštine, kao i da naglasi angažman kao što je vaš kao dobar primer. Istovremeno želimo da motivišemo pozitivne primere zaštite ove vrste i njenih staništa, kaže se u pismu „Euronatura“.

Kriterijum za ovo priznanje Taraš je lako zadovoljio, jer je to selo sa daleko najviše parova bele rode u Srbiji, i u 2014. je bilo 40 gnezda roda, a u susednom vikend-naselju Babatovo još 7.

PerSu marketi

– Razlog ovako brojnoj koloniji jesu odlični uslovi za ishranu na slatinskim i stepskim livadama u okolnom Specijalnom rezervatu prirode „Okanj bara“, ali i u brojnim forlandima i mrtvajama Tise u novoproglašenom rezervatu „Mrtvaje donjeg Potisja“. Ornitolozi, naročito oni iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Udruženja Lokalni ekološko-edukativni izazov, svih ovih godina su se trudili da rodama u Tarašu obezbede i sigurna mesta za gnežđenje pa su tako osmislili i postavljanje platformi za gnezda belih roda budući da se najveći broj parova gnezdi na električnim stubovima. Zahvaljujući njima danas u Tarašu postoji 17 metalnih platformi na vrhovima bandera, kaže ornitolog Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Vest o proglašenju Taraša za Evropsko selo roda obradovala je meštane. Oni su u ovoj godini organizovali i prvu manifestaciju Dan taraških roda, u cilju promovisanja roda ali i sredine u kojoj se one nastanjuju.

Isto obaveštenje „Euronatura“ uručeno je i gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.

Obaveze lokalne samouprave ovim proglašenjem veoma su velike. Osim što je Taraš u mreži evropskih sela roda koja postoje u skoro svim evropskim državama, svake godine organizovaće se Dan roda, a ovo priznanje ostavlja i mogućnost za ostvarivanje projekata u zaštiti roda i prirode.

Ovdašnji živi svet najviše ugrožava preoravanje i isušivanje livada i bara, paljenje u proleće, krivolov, upotreba pesticida i uopšte intenzivna poljoprivreda. Ornitolozi se nadaju da će ovo prestižno priznanje biti podstrek zaista odlučnijoj i efikasnijomj zaštiti prirode.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh