I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Taksisti na mukama zbog novih TX tablica

Početkom 2013. godine izrađen je Predlog odluke o regulisanju auto-taksi prevoza u Zrenjaninu kojom je predviđeno da sva taksi vozila moraju da imaju „TX tablice“ odnosno registarske tablice sa poslednja dva slova – T i X. Taksisti su imali period pola godine da se prilagode odredbama odluke.

Budući da je odluka stupila na snagu prvog dana 2014. godine, Komunalna policija je najavila da će protiv onih koji je ne budu ispoštovali, biti pokretani prekršajni postupci ali i da će striktne provere početi posle 15. januara.

photo
U razgovoru sa predstavnicima taksi udruženja tražili smo odgovor koliko je realno da taksisti ispoštuju tražene propise.

– Da bi se TX tablice dobile, potrebno je da je firma za koju taksista radi aktivna, da automobil ima baždaren taksimetar, ispravan protivpožarni aparat, klima uređaj, i možda najvažniji uslov i istovremeno potvrda, jeste da automobil poseduje EURO 3 motor. Potrebno je i rešenje o pregledu automobila, lekarski pregled, vozačka dozvola stara minimum 3 godine, a na sve to ne treba zaboraviti i plaćanje taksi, kaže Igor Prvulov, osnivač „Halo taksija“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Očekivanja su da će taksisti u Beogradu zbog većeg obima posla i bolje zarade, brže i uspeti da isplate troškove novih tablica. Prvulov kaže da samo potvrda ovlašćenog servisa da automobil poseduje EURO 3 motor, može da košta i do 8000 dinara.

Novi propisi neće mnogo uticati na potrebe klijenata i njihov stav o taksi prevozu.

– Stranke uopšte ne obraćaju pažnju na TX tablice i mnogi ne znaju ni zašto ih imamo. One uglavnom gledaju cenu i da što jeftinije prođu. Često zanemaruju i ličnu bezbednost, da li je vozilo dodatno osigurano ili kakav je vozač. Ima slučaja da taksisti voze pripiti, puše u vozilu ili što je još gore, imaju zabranu upravljanja vozilom i oduzeta im je vozačka dozvola, kaže Prvulov.

Od TX tablica, taksisti imaju veće probleme – u prvom redu sa stajalištima i „divljim“ taksistma. Boli ih činjenica da najprometnije mesto u centru, lokacija ispred Katoličke crkve, nije i zvanično stajalište, a kako kažu, upravo sa tog mesta građani najviše zovu i traže taksi usluge. Saobraćajna policija im na tom mestu ispisuje kazne.

TX tablice neće mnogo ili nikako uticati na nelojalnu konkurenciju. Kažu da će nove tablice „možda urediti ko može da taksira, a ko ne“. Za sve drugo, nadu vide u drastičnim zabranama i visokim kaznama za „divlje“ taksiste.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh