I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Svečano otkriven obnovljeni mural, najavljena akcija „Zrenjanin, grad murala“

Obnovljeni mural „Četir’ konja debela“ u neposrednoj blizini gradske magistrale, svečano je otkriven u prisustvu gradonačelnika, predstavnika članica ZREPOK-a i učesnika projekta.

Događajem je dominirao utisak da je Milutin Mićić, autor prvobitnog murala nastalog 1992. godine, a sada i obnovljene verzije, uradio izvrsnu stvar za ovaj grad i dokazao da za velike stvari nije potrebno puno vremena. Za obnovu „Četir’ konja debela“ njemu i njegovom timu bilo je potrebno dvadesetak dana, da pošalju poruku da grad živi, a da ljudi u njemu žele da naprave bolje mesto za život.

cetir-konja-tabla 
– Ovaj mural je reakcija na trenutnu situaciju koja je katastrofalna i privredno, ekonomski, kulturološki i umetnički, veoma smo nisko pali. Decenijama unazad ovaj grad takođe pada i teško je naslutiti gde je „poslednje dno“. Mural je poziv da se svako u svojoj profesiji trgne i da se zapita šta može da uradi, može li da krene u neke nove početke. Ovo je i poziv da shvatimo da su svi građani Zrenjanina potencijalni saradnici i partneri. Ako bi svako to razumeo na taj način, našao bi mesto da nešto uradi. Moramo se trgnuti, ne smemo dozvoliti da ovaj grad više propada, ni materijalno ni duhovno, rekao je umetnik Mićić.

Zadovoljstvo zbog brzo realizovanog projekta nije krio ni gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

– Izuzetno mi je drago da smo posle 23 godine zajedničkim snagama uspeli da obnovimo jedan od simbola Zrenjanina, i veliko mi je zadovoljstvo što će iz našeg grada danas da ode jedna lepa slika koja će pokazati da mi znamo i da obnovimo fasade, a ne samo da nam se one ruše. Sličnim, zajedničkim projektima uradićemo mnogo toga do kraja godine, a naročito u 2015. godini kada ćemo zajedno obnoviti neke postojeće murale i napraviti nove. Takođe, mogu da najavim akciju „1oo fasada“ u kojoj će Grad Zrenjanin sa građanima obnavljati i fasade kolektivnog stanovanja, rekao je Janjić medijima.

cetir-konja-debela-koktel
Poslovno udruženje ZREPOK pokrenulo je inicijativu za obnavljanje „Četir’ konaj debela“, a za finansijski deo angažovala se kompanija Carlsberg i njen brend LAV pivo, te je ova akcija dobar primer društvene odgovornosti.

– Propadanje murala dokaz je nebrige nas koji živimo u ovom gradu, što se možda u uslovima ovako velike krize i materijalnih poteškoća možda čini nebitnim, ali mi smatramo itekako važnom potrebu da pošaljemo jednu dobru poruku i onima koji dolaze u ovaj grad, i onima koji se u njemu rađaju, žive i odrastaju. Želimo da se borimo protiv stereotoipa da je „grad mrtav“ zato što verujemo da na taj način može da se oslobodi jedan kreativan potencijal Zrenjaninaca, a koji je sada potisnut jer je stvorena jedna atmosfera da u našem gradu sve propada. Mi smo kroz obnovu ovog murala pokazali suprotno, pojasnio je predsednik poslovnog udruženja ZREPOK, Dragan Vidaković.

cetir-konja
Ohrabreno pozitivnim reakcijama sugrađan,a ovo poslovno udruženje je predložilo gradonačelniku projekat „Zrenjanin, grad murala“. Cilj tog projekta je da se fasade na najprometnijim mestima urede muralima koji će biti istovremeno i lepi, ali će i jasno „komunicirati“ sa Zrenjanincima i podsticati ih na akciju.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh