I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Svečano obeležena slava lekara „Sveti Kozma i Damjan“

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava slavu posvećenu Kozmi i Damjanu, u narodu poznatu i kao Sveti Vrači.

Ovi sveci  smatraju se i zaštitnicima lekarske profesije. U organizaciji Podružnice lekara Zrenjanin slava je svečano obeležena u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici. Svetu liturgiju služio je Otac Radivoj Nađalin u prisustvu kume slave dr Ljiljane Protić. Nakon svetog obreda rezanja slavskog kolača dr Protić predala je kumstvo bračnom paru Ždrale doktorki Svjetlani i doktoru Zdravku koji su izrazili želju da zajedno budu kumovi slave.

sveti-vraci

– Bila mi je velika čast i zadovoljstvo što sam u prethodnoj godini bila kuma ove slave ispred Podružnice lekara Zrenjanin. Na taj način promovisala sam i naše prapretke Kozmu i Damjana koji su nesebično lečili ljude i njihove duše. Polaganjem Hipokratove zakletve i mi smo u obavezi da nastavimo tu njihovu misiju, a  darovanje jabuke tokom ovog obreda simbolizuje zdrav odnos prema životu, profesiji i pacijentima te očuvanjem tih vrednosti sačuvaćemo i našu profesiju – rekla je ovom prilikom dr Ljiljana Protić. – Izuzetno sam počastvovana što sam predložena za kumu slave, a moja i suprugova želja je bila da zajedno budemo kumovi. Očuvanjem ove slave čuvamo ne samo sećanje na Svete Kozmu i Damjana već nastavljamo putem dobročinstva, etike i humanosti i to su principi od kojih nikad ne smemo da odstupimo – izjavila je dr Svjetlana Ždrale preuzimajući kumstvo slave.

Fordomanija

sveti-vraci3

dr Ljiljana Protić predaje kumstvo dr Svjetlani Ždrale

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

sveti-vraci4

– Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.  Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi” pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.  Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, vlada verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za odzdravljenje.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh