I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Sve više čipovanih a napuštenih pasa

Na ulicama Zrenjanina u poslednjih nekoliko meseci primetan je veliki broj napuštenih, čipovanih pasa što govori o lošem odnosu vlasnika prema svojim ljubimcima. Da li je u pitanju samo loša briga ili nemogućnost o njihovom staranju, nije poznato, ali psi koji pušteni lutaju ulicama nisu ni human ni bezbedan prizor.

“S obzirom da govorimo o napuštenim ali čipovanim psima, vrlo je lako doći do njihovih vlasnika. Ti psi predstavljaju veliki problem jer je u toku sezona parenja“, izjavila je za naš portal PR menadžerka Javno komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“, Danijela Tančić.

Napusteni i cipovani psi

Prizor koji plaši građane

PerSu marketi

Iz ovog preduzeća podsećaju vlasnike kućnih ljubimaca na dužnost čipovanja, vakcinacije, brige i ne puštanja životinje iz kuće ili dvorišta bez nadzora. “Napuštene životinje su često gladne, i preplašene, zbog čega ponekad u strahu za svoju bezbednost napadnu i čoveka. Što je populacija napuštenih životinja na ulicama grada veća, to je veća  mogućnost napada na čoveka, i ovu činjenicu moraju imati na umu svi vlasnici pasa, kao i ljudi koji imaju dilemu da li da nabave kućnog ljubimca. Ukoliko vlasnici ne ispune svoju zakonsku obavezu i ne čipuju i ne obeleže svog kućnog ljubimca, čine prekršaj iz zakona o Veterinarstvu, za šta je predviđena novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara”, podsećaju iz ovog zrenjaninskog preduzeća.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

UDOMLJAVANJE NAPUŠTENIH PASA

Koliko se pojedini vlasnici pasa neodgovorno ponašaju prema svom kućnom ljubimcu pokazuje i podatak da je od početka godine iz prihvatilišta u Zrenjaninu otkupljeno 30 pasa, a 11 je  udomljeno. U toku 2012. godine otkupljena su 162 psa, udomljeno je 178, a isto toliko je  prošlo CNR program koji podrazumeva hvatanje napuštenih i izgubljenih pasa, sterilizaciju, vakcinaciju protiv besnila, tretman protiv endoparazita i ektoparazita, čipovanje – i vraćanje zdravih, i neagresivnih pasa na područje na kojem su uhvaćeni.

Napusteni pas

Njihova sudbina zavisi od savesti vlasnika

Kako napominju u “Čistoći i zelenilu”,  ovakav postupak predstavlja humani način zbrinjavanja životinja. “Psi koji prođu ovaj program, čuvaju teritoriju od novih pasa i tako se populacija stabilizuje, dok ne počne da se smanjuje usled starosti”, pojašnjeno je našem portalu.

RAD PRIHVATILIŠTA ZA PSE

Neškodljivo uklanjanje pasa i mačaka lutalica sa ulica Zrenjanina sprovodi se 2005. godine  kada je otvoreno  privremeno Prihvatilište za napuštene životinje. Od početka rada Prihvatilišta, ovo javno preduzeće promoviše udomljavanje kao jedan od efikasnih načina smanjenja broja pasa lutalica sa ulica.

Azil Zrenjanin

Jedan od pasa iz zrenjaninskog Prihvatilišta koji čeka novog vlasnika

Građani koji žele da udome kućnog ljubimca mogu pozvati Prihvatilište 064/811-68-78, a na sajtu JKP „Čistoća i zelenilo“, www.jkpciz.co.rs  mogu pogledati i fotografije pasa spremnih za udomljavanje. Udomljavanje se vrši svakog četvrtka od 14.00 do 16.00 časova. Na isti broj telefona, mogu da se jave i  građani koji više nisu u mogućnosti da se brinu o svom kućnom ljubimcu, kojeg će u tom slučaju preuzeti Zoohigijenska služba i odvesti ga u Prihvatilište.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh