I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Sve teže održavanje kvaliteta vode u gradskim jezerima

Stanje i kvalitet vode u dva od ukupno tri gradska jezera koje čine nedovršeni projekat „Begejska petlja“, kontroliše se jednom nedeljno, tokom cele godine.

Kvalitet vode u jezerima 1 i 3 koja se smatraju funkcionalnim, održava Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ koje zamenom jedne trećine vode novom, prečišćenom vodom, održava kvalitet jezerske vode u drugoj klasi.

obala-jezera-zitoprodukt2

Osim tog, kvalitet vode održava se poribljavanjem jezera biljojednim ribama koje uklanjanjaju trave i algi iz vode, ali i sanitarnim izlovom jer se ribe teže od 5 kilograma smatraju zagađivačima vode u ovakvom sistemu.

PerSu marketi

Budući da sistem „Begejska petlja“ nije građevinski završen, kvalitet vode je sve teže održavati zadatim parametrima, jer se zamenom trećine zapremine vode kvalitet ne popravlja u velikoj meri. Danas je situacija takva da je voda preopterećena, biljna masa je povećana i stvorena je realna opasnost od zabarenja vode. Jezera više ne mogu samoprečišćavanjem da povrate kvalitet vode. Aeracijom vode, odnosno gejzirom, popravlja se kvalitet ali samo lokalno, uklanjanjem biomase iz vode. Time se postižu dobri, ali ne dugoročni rezultati, saopštila je Služba za informisanje JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ovo preduzeće vrši redovno analize vode jezera 1 i 3 redovno, dok su jezera 2a i 2b iz analiza isključena u avgustu 2010. godine kada je jezero ispražnjeno i postalo gradilište.

obala-jezera3

Poslednje analize kvaliteta vode pokazuju da jezero 1 kod Žitoprodukta ima zadovoljavajući kvalitet u granicama druge klase vode gde su parametri mutnoća i fosfati blago prešli granicu maksimalno dozvoljene koncentracije. Jezero 3 kod zgrade suda je u nešto lošijem stanju i povećani su parametri mutnoća, suspendovane materije amonijum-jon, nitriti, fosfati, organska materija i Ph vrednost.

– Gruba je konstatacija da je jezero 3 zagađeno, kako se u gradu može čuti, ali je činjenica da rezultati analize vode ukazuju na degradaciju kvaliteta vode. Pretpostavka je da na trenutni kvalitet utiču i aktivnosti koje se dešavaju oko jezera 3, a odnose se na kafiće i bašte uz obalu. Primećeno je i konstantno ulivanje nepoznate vode u ovo gradsko jezero, u delu kod Muzičke škole. U toku su i ispitivanja o degradaciji vode u jezeru 3, saopštila je služba informisanja.

Begejsku petlju čine tri jezera – jezero 1, jezero 2a i 2b i jezero 3, dve stanice za prečišćavanje vode i sistem cevovoda koji ih povezuju. Nedovršena je izgradnja stanica, jezera 2 i cevovoda koji bi sa izgrađenim delovima povezivali u jednu celinu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh