I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Most na suvom iz drugačijeg ugla

Most na suvom ili „suvi most“ od 1985. godine izgubio je svrhu svog postojanja ali još uvek iako prepušten sam sebi i zubu vremena nekako odoleva. Ovo je njegova sudbina u nekoliko rečenica.

Istorija

Most je izgrađen 1962. godine po projektu inženjera Rade Janjatova, kao viseći most. Namena mu je bila da poveže centar Zrenjanina sa gradskim kvartom Mala Amerika. Dva noseća stuba, jedan na severnoj, a drugi na južnoj strani, napravljeni su od armiranog betona. Severni stub je u obliku obeliska i njegova visina je 23 metra, dok je južni stub u obliku slova A, a visina iznosi 16 metara. Noseći kabl se sastoji od 102 čelične žice.

 

I Taxi Zrenjanin

 Bez reke

1985. godine, gradske vlasti odlučuju da zatrpaju rukavac Begeja na kojem se most nalazi, i od njega naprave tri jezera. Nasip između dva jezera izgrađen je tačno na mestu mosta. Tako je 23 godine posle izgradnje, most izgubio svoju namenu.

 

Danas

2008. godine, 23 godine od kada je most ostao bez reke, Most na suvom i dalje stoji, iako zarđao i u lošem stanju. Gradske vlasti planiraju da most sruše, jer više ne služi nameni a i zbog bezbednosnih razloga. Neki građani smatraju da je Most na suvom postao ironični simbol Zrenjanina i da ne bi trebao da bude srušen, kao jedini most na svetu koji je na suvom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Izvor : Zrenjanin.rs , Wikipedia

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh